Starlink sateliti: Gužva iznad Evrope

0
125

Starlink sateliti kompanije Space X izazvali su veliko interesovanje poslednjih dana, kako na Zemlji, tako i u kosmosu, a najviše zbog toga što građani koji su ih videli na nebu nisu znali o čemu se radi, pa su neki posumnjali i na vanzemaljce.

Gužva u svemiru

Niz satelita se iznad jugozapadne Engleske našao 19. aprila, pa je među zbunjenim posmatračima neba bilo i građana iz ove zemlje. Na društvenim mrežama moglo da se čita o kiši meteora, te posetama sa drugih planeta. Iako se o Space X projektu govori već neko vreme, izgleda da je mnogo onih koji se tom temom nisu pozabavili, a uprkos tome što kompanija planira da na određenu kosmičku destinaciju pošalje čak 12.000 satelita.

U sredu, 22. aprila, bi put svemira trebalo da krene još 60 novih satelita, što je vest koja raduje one građane koji čekaju super-brzi internet, ali brine astronome koji već neko vreme ukazuju da bi sateliti mogli ozbiljno da utiču na posmatranje kosmosa.

Space X je obećao da će eksperti poraditi na tome da Starlink sateliti emituju manje svetlosti, a dok se to ne ostvari ova će tela sigurno još koji put zasijati na nebu, ali i u kosmosu. Astronauti sa Internacionalne svemirske stanice već su primetili nove satelitske komšije, a tom prilikom je nastalo i nekoliko snimaka koji ilustruju kako Starlink sateliti izgledaju iz kosmosa.

Izvor: Space.com

Preuzeto sa portala PC Press