Mladi košarkaš iz Leskovca pušten iz pritvora

0
101

Mladi košarkaš Nikola Todorović (22) iz Leskovca pušten je danas iz pritvora po odluci sudije Gorice Stojanović u Osnovnom sudu u Leskovcu, a o navodnom delu da je prekršio meru samoizolacije naknadno će mu se suditi u maju, potvrđeno je juGmedii.

Iako su saslušani svi svedoci i iako ne postoji opasnost od ponavljanja krivičnog dela, ovaj mladić, koji je uhapšen 30. marta i prebačen u zatvor u Pirotu zbog navodnog kršenja propisane mere samoizolacije, proveo je u zatvoru više od tri nedelje jer prigovor njegovog advokata o ukidanju pritvora nije razmatran.

Nikola Todorović je košarkaš “Sokolca” u Republici Srpskoj. On se u Srbiju vratio 14. marta, dan pre nego je uvedeno vanredno stanje. Na graničnom prelazu nije mu izdat nikakav dokument, odnosno, rešenje da se javi policiji ili sanitranoj inspekici, ali uprkos tome on se javio da se nalazi kod oca i objasnio da ne živi na adresi iz lične karte jer je njegova baka zaposlena u leskovačkom zdravstvu, pa je sportista bio oprezan

Tek posle više promena odlika Vlade Srbije, Nikola biva priveden, uhapšen o 30. marta po retraktivno primenjenim odlukama i odveden u zatvor, pošto mu je prethodno presuđeno preko skajpa.

Advokat Vladimir Todororić tvrdio je da nema više nikakvog razloga da se mladić drži u pritvoru jer ne postoji bojazn od uticaja na svedoke budući da su svi saslušani, a ne postoji ni opasnost od ponavljanja dela budući da je izdržao samoizolaciju.

„Tražili smo prošle nedelje od suda da se ukine pritvor i u prigovoru naglasili da je osuđen na pravdi boga, da mu se ne može suditi retroaktivno i da ovaj mladi sportista nije kriminalac. Nismo dobili odgovor. Nikola, nažalost, nije prva žrtva  servilnog suda“, ocenio je Todorić i konstatovao da nije bilo pravnog osnova za suđenje ovom Leskovčaninu.

TRIDESETAK LJUDI I DALAJE IZA REŠETAKA

U posebnim pritvorima ostalo je još okrivljenih koji su nakon povratka iz inostranih država – žarišta korona virusa, prekršili meru samoizolacije.

Od početka vanrednog stanja, do sada je kroz posebne pritvorske jedinice, namenjene samo za ove okrivljene – u Vršcu, Požarevcu i Pirotu, prošlo više od 150 osoba.

Trenutno se u sve tri pritvorske jedinice nalazi po 10 okrivljenih, rečeno je Tanjugu u pravosudnim organima.

Njihov broj se u protekle dve sedmice značajno smanjio, jer su im sudovi ukinuli pritvor bilo nakon suđenja i izricanja presude ili na zahtev branilaca, ili po odluci postupajućeg sudije.

Ovim optuženima sudi se putem skajpa, radi zaštite zaposlenih od zaraze korona virusom.

U početku su im izricane oštre zatvorske kazne od po dve i tri godine zatvora, ali su kako je vreme odmicalo, sudovi počeli da izriču i znatno kraće zatvorske kazne, kao i kućni zatvor od po nekoliko meseci, pa i novčane kazne.

Za krivično delo koje se ovim okrivljenima stavlja na teret – nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije zaprećena je alternativno – novčana kazna ili zatvor do tri godine.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“