Biće potrebno godinu dana da se utvrdi ko je odgovoran za propuste u zdravstvenim ustanovama

0
105

Da li će neko odgovarati za određene propuste u Srbiji, za to što zdravstveni radnici u pojedinim ustanovama nisu na propisan način ili uopšte i nisu koristili zaštitnu opremu, ministar Zlatibor Lončar je naglasio da će biti potrebno par meseci, ako ne i godinu dana, kako bi se uradila analiza onoga što je urađeno da bi se govorilo o bilo čijoj odgovornosti.

„Nemojte da sumnjate da će analize biti“, poručio je Lončar na današnjoj konferenciji za novinare koja je počela u 15 časova u Vladi Republike srbije.

On je daodao da je među zdravstvenim radnicima pozitivno 622 ljudi, od kojih je na bolničkom lečenju 420 njih. Procenat pozitivnih medicinskih radnika u odnosu na ukupan broj obolelih je 8,74 procenata.


Još četiri osobe preminule su od posledica zaraze koronavirusom – tri muškog i jedna ženskog pola. Ukupno od početka epidemije život su izgubile 134 osobe.

U poslednja 24 sata testirana je 3.281 osoba, a virus je potvrđen kod njih 224. Ukupno je do sada u Srbiji testirano 48.636 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Hospitalizovano je 3.266 pacijenata, a na respiratorima je njih 103. Do sada je izlečeno 1.025 pacijenata.


Pitanje o Pinku izazvalo je pravi rat među pristunim novinarima koji su se prilikom postavljanja pitanja najpre bavili time “ko su pravi novinari , koji su to Đilasovi a koji režimski mediji” i da li je nekome dozvoljeno da postavi pitanje do kraja ili ne

Članovi Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa u Srbiji su, komentarišući nadrilekarstvo koje Željko Mitrović promoviše na nacionalnoj televiziji Pink, rekli da oni priznaju samo terapije koje su naučno ispitane, dok je ministar zdravlja Zlatibor Lončar tim povodom zamolio novinare da se pitanja iz zdravstva ne prebacuju na politički teren.

Odgovarajući na pitanja novinara o metodama koje se promovišu na Pinku, doktor Srđa Janković je na redovnoj konferenciji za medije u 15 časova ukazao da stručnjaci i svi članovi Kriznog štaba poštuju samo one terapije za koje postoje naučni dokaze i da samo one dolaze u obzir.

„To je odgovor na ovo pitanje“, ukazao je Janković.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović takođe je pomenuo da je pitanje terapije pitanje za one koji su za to školovani.

„Razmatranje bilo kojih terapija koje se mogu videti po medijima i društvenim mrežama je nešto na šta ne treba obraćati pažnju“, ukazao je Stevanović.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je nakon odgovora dva doktora zamolio da se pitanja iz zdravstva ne prebacuju na teren politike.

Direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović kaže da su današnji rezultati dosta dobri.

„Ovi rezultati samo govore u prilog tome da mere koje smo preduzeli i napor koje je uložilo kompletno društvo da suzbijemo ovu epidemiju daju rezultate, izuzetno je bitno da imamo sve manji i manji broj obolelih u ukupnom broju testiranih“, rekao je Stevanović i dodao da „ne smemo da se zavaramo i da pomislimo da je posao završen i da se epidemija završila“.

„Mi smo uspeli da priču stavimo pod kontrolu, ali će nam trebati izvestan vremenski period da se održe ovako stabilni rezultati i da se spreči eventualno novo povećanje broja obolelih“, poručio je Stevanović i istakao da je i dalje potreban oprez.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“