Ruski vojni avion na osam metara od američkog

0
103


Ruski vojni avion „Su-35“ proleteo je na osam metara udaljnosti od američkog patrolnog aviona „Posejdon“ iznad Mediterana, što je izazvalo protest američke vojske.

Američka 6. flota, u čijem sastavu se nalazi „P-8A Posejdon“, ocijenila je ovaj potez ruskog pilota kao krajnje nesiguran, uz navod da njihov pilot ničim nije isprovocirao ovakvu reakciju.

Naime, posada američkog aviona se posle susreta sa ruskim lovcem „Su-35“ požalila na talas turbulencije koji je usledio.

Prema informacijama američke flote, incident se dogodio sredinom aprila u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Sredozemnog mora.

„Mi ovaj susret ocenjujemo kao nesiguran, jer je ‘Su-35’ pri velikoj brzini kretanja izveo manevar ispred našeg aviona na svega 25 stopa (osam mtara) udaljenosti, usled čega su piloti i posada dovedeni u opasnost“, navodi se u saopštenju koje je prenela „RIA Novosti“.

U Ministarstvu obrane Rusije nisu komentarisali ovo saopštenje američke Šeste flote, ali je Informativna služba vojnog ministarstva nekoliko puta ponovila da se sve misije u kojima učestvuju ruski avioni strogo pridržavaju međunarodnih pravila.

„Su-35“ je visoko modernizovan višenamenski lovac, koji je konstruisan uz pomoć tehnologije pete generacije. Maksimalna brzina ovig aviona je 2.500 kilometara na sat, dok operativni dolet doseže 3.400 kilometara.

„Su-35“ je naoružan avionskim topom kalibra 30 milimetara, a na letelici se nalazi još 12 mesta za bombe i rakete koje se mere u tonama.Vest preuzeta sa portala „N1 Info“