Otvorena nova laboratorija “Vatreno oko” sa 2.000 testova dnevno

0
71

Na Poliklinici Kliničkog centra Srbije danas je otvorena nova laboratorija pod nazivom “Vatreno oko”, donacija Kine u borbi protiv koronavirusa. Kapacitet laboratorije biće dve hiljade testova dnevno na Covid-19, a u njoj će raditi 40 mikrobiologa u tri smene, sedam dana u nedelji, saopšteno je na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Otvaranju laboratorije prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS dr Goran Stevanović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo i kineski stručnjaci koji se nalaze u Srbiji.

Saopšteno je da su radovi na izgradnji laboratorije počeli 25. marta i završeni su u rekordnom roku. Objekat je projektovan kao posebna celina i ima 750 kvadratnih metara, a laboratorija je potpuno automatizovana sa SCADA i BMS sistemom.

Kineski stručnjaci su naveli da naziv laboratorije “Vatreno oko” potiče iz kineskog mita i znači da to oko može da vidi svakog duha i svakog đavola, što znači da tim vatrenim okom može da se pobedi neprijatelj.

Pre nekoliko dana u Srbiju su dopremljene dve najmodernije laboratorije koje je Kina poklonila Srbiji kao pomoć u borbi protiv koronavirusa. Pored novootvorene u Beogradu, druga laboratorija biće instalirana u Nišu i moći će da obavi 1.000 testova dnevno.

“Ovo će nam pomoći da brzo krenemo testiranje na antitela, da pokažemo otpornost naše populacije i da uradimo jednu ozbiljnu epidemiološku studiju, koja će nam reći šta možemo dalje da očekujemo”, izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

P. Videnov (izvor: Vlada Srbije / N1)

Foto: srbija.gov.rs

The post Otvorena nova laboratorija “Vatreno oko” sa 2.000 testova dnevno appeared first on Far.

Vest preuzeta sa portala „Far“