Na jugoistoku Srbije samo na Uskrs registrovana 143 novoobolela, najviše u Aleksincu, Nišu i Leskovcu

0
104

Od toga ih je najviše registrovano u Aleksincu – njih 56, Nišu 31 i Leskovcu 16, zvanični su podaci saopšteni na sajtu covid19.rs. Najbolje su prošli Vranjanci koji nemaju nijednog novoregistrovanog.

Od korone se razboleli i načelnik Hiruškog sektora, leskovački slikar i junakinja anestetičar iz Grdelice

U Sokobanji 19. aprila registrovano je 12 novoobolelih, u Prokuplju 6, Merošini 5, Pirotu, Vlasotincu i Doljevcu po 3, u Kuršumliji 2.

Po jedan novooboleli registrovan je u Lebanu, Bojniku, Medveđi, Surdulici, Trgovištu, Vranjskoj Banji I Dimitrovgradu.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije juče je posle više od deset dana objavila nove podatke i učinila dostupnom statistiku o covid-19 za Srbiju.

U njihovom saopštenju se navodi da su korisnicima dostupni dnevni podaci o broju građana u samoizolaciji, kao i o zaraženim koronavirusom, testiranim, hospitalizovanim i preminulim licima na teritoriji Srbije.

Upozoravamo, zvanična covid statistika je često konfuzna, neredovno ažurirana i često se razlikuje od podataka koje saopštavaju lokalni Zavodi za javna zdravlja po gradovima i opštinama, a na čije brojke se pozivaju svi formirani krizni štabovi.

PROČITAJTE VIŠE:


Covid-19 statistika i kome verovati


Stigli šleperi sa medicinskom opremom za jugoistok Srbije

Nelogičnosti, u odnosu na ono što saopštavaju jedni zvaničnici a šta beleži njihova statistika bilo je i ranije, pa se tako desilo da po zvaničnoj statistici bude “uknjižen” prvi zaraženi Lebančanin, dok ga zaista u tom trenutku nije bilo. Po trenutnoj statistici sajta covid19.rs tamo je trenutno sedmoro registrovanih, dok ih je po podacima Zavoda za javno zdravlje Leskovac ukupno četvoro.

Takođe, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji se nalazi i na čelu Vladinog kriznog štaba za borbu sa epidemijom korona virusa u Nišavskom i Topličkom okrugu, izjavio je još pre nekoliko dana da je u Nišu ukupno zaraženo 1.037 lica, a po covid19.rs statistici ih je u tom gradu registrovano zapravo 879.


Novi zvanični podaci o tačnom broju registrovanih obolelih na jugoistoku Srbije pristižu sporadično, a iz pojedinih opština jako teško ili ih uopšte i nema. 

Redakcija juGmedie ažuriraće interaktivni prikaz broja zaraženih po gradovima kad god budemo imali nove podatke.

Gradovi na jugoistoku Srbije u kojima su potvrđeni slučajevi korona virusa na mapi:

Podaci se odnose na period od 6.3.2020. do 19.4.2020.

NAPOMENA: Karta Srbije na ovoj mapi je bez Kosova i Metohije. Kartu nije pravila redakcija juGmedie već je ona tako automatski kreirana od strane administratora aplikacije Datawrapper. Redakcija juGmedie ubacuje samo podatke o registrovanim slučajevima inficiranih korona virusom na teritoriji jugoistoka Srbije

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“