Svetleće kugle i nad Leskovcem – Upravo nas je preleteo roj Muskovih satelita

0
74

Mnogo građana videlo je večeras i na nebu iznad Leskovca, Niša, Vranja i celog jugoistoka Srbije ono o čemu se već danima priča na društvenim mrežama iz gradova širom Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske – čudne svetleće lopte kako lebde nebom. Društvene mreže prepune su snimaka ove dosad neobjašnjene pojave.

Slična pojava zabeležena pre nekoliko dana u Sjedinjenim Američkim Državama. Tada su neobična svetla zasijala iznad nekoliko gradova, zbog čega su mnogi građani na društvenim mrežama pisali da su vanzemaljci došli u posetu. Gotovo identični snimci stigli su iz Ohaja, Detroita, Mičigena i Klivlenda, a dosad niko nije znao da objasni odakle dolazi ova čudna svetlost.

Ubrzo je stiglo objašnjenje ove neobične pojave.

„Radi se o preletu treće grupe od 60 Starlink satelita, kompanije koju vodi Elon Musk, lansirane 7. januara ove godine na inicijalnu visinu od oko 280 kilometara iznad površine“, piše portal dalmacijadanas.hr.

Sateliti su još uvek gusto grupisani dok se pomoću vlastitih ionskih motora polako penju na konačnu orbitu od 550 kilometara visine, jureći brzinom od oko 28.000 km/h. Nakon što se pozicioniraju, više neće biti toliko uočljivi te će se ravnomerno rasporediti oko celog opsega planeta Zemlje.

Starlink je buduća konstelacija od 42 hiljada satelita koja bi trebalo da pruži globalnu pokrivenost širokopojasnim internet signalom, a investitor je američka svemirska kompanija SpaceX koja ih lansira na vlastitoj raketi Falcon 9.Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“