Naši ljudi prenose: U Nemačkoj bez policijskog časa, niko ne nosi maske, šetaju se i hrane divlje patke, ali se drže distancirano

0
72

Pojavom virusa korona na teritoriji Nemačke i uvođenjem posebnih vladinih mera opšte zaštite od infekcija, okupljanja su strogo zabranjena. Odstojanje prema drugim osobama mora da bude najmanje 1,5 metar, ali to Nemcima ne smeta da odu do parka i hrane divlje patke.

Policijskog časa nema, verovatno zato što je ovde disciplina deo opšte kulture, ali na ulicama, trgovima u parkovima vidse se ljudi, uglavnom članovi iste porodice.

U četvrtom gradu po veličini u ovoj državi, u Kelnu, u parkovima na pristojnom rastojanju, na otvorenim pijacama, kao i kod nas, koliko je to moguće.

Svi kafići, restorani, frizerski saloni, kozmetičari, bioskopske i pozorišne predstave, fudbalske i druge utakmice i sva druga okupljanja su zabranjena.

“Nemci, pogotovo oni stariji,  pridržavaju se preporuka i na ulicama ih gotovo i ne viđamo. Jedino su primetne izbeglice, pogotovo one iz Sirije. Kreću se u grupama i tvrde da im, u odnosu na ono što su preživeli da dođu do Nemačke, korona virus dođe kao kijavica. Nisam siguran da je tako, ali o njima već ima ko da brine”, komentariše Leskovčanin Miloš Jovanović koji se zbog posla zatekao u Kelnu i ostao tamo tokom trajanja pandemije.

Prodavnice rade skraćeno, ali one koje prodaju hranu i higijenska sredstva su otvorene uglavnom po starom radnom vremenu.
“U trgovinama povremeno nedostaje mleka, toalet papira, ubrusa i brašna, ali se svakim danom i to normalizuje”, navodi.

Primećujemo da su marketi skoro puni, ali i da gotovo niko ne nosi masku.

“Opremljeni smo maskama, rukavicama i bočicom dezinfekcionog sredstva. Međutim, stanovnici se kreću uglavnom peške ili biciklima ukoliko su zadovoljavajući vremenski uslovi I poštuju meru razdaljine, mnogo su disciplinovaniji od nas i svesniji opasnosti od virusa”, dodaje.

Našim zemljacima najviše smeta, objašnjava, zaludnost.

“Naravno da su naši zemljaci zadržali mnoge navike donete iz otadžbine, od kafenisanja u kafićima i okupljanja u kafanama, u srpskim klubovima, pa do čestih odlazakana priredbe koje organizuju srpska udruženja. Toga sada nema”, zaključuje.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“