Epidemiolog Predrag Kon: Testiranje kolektivnog imuniteta na leto

0
71

Epidemiolog Predrag Kon, na današnjoj konferenciji za medije, istakao je da nema smisla porediti broj inficiranih između različitih zemalja, jer se koriste drugi podaci i automatski se dobijaju drugi rezultati.

Imamo različitu metodologiju testiranja. Jasno je da mi proširujemo testiranje, i tražićemo i one sa najblažim simptimima, naglasio je on, uz napomenu da jedino što može da se upoređuje jeste broj umrlih na 100.000 stanovnika, a sve ostalo je neuporedivo, jer se neprekidno menja.

Prema njegovim rečima, mere će trajati i dalje, ne ovakve kao sada, ali će se ozbiljno promišljati o tome šta će ostati kao obavezno ponašanje, a šta će biti preporuke.

On je naglasio da mere ne treba vezivati samo za vanredno stanje, jer će i posle povlačenja vanrednog stanja neke mere ostati u skladu sa Zakonom o proglašenju epidemija od posebnog značaja.

Povlačenje vanrednog stanja ne znači i odjavu epidemije, jer će se to desiti onda kada se za to steknu uslovi i kada bude došlo do pada novozaraženih, rekao je on i najavio da će se testiranje kolektivnog imuniteta sprovoditi tokom leta.

Treba sačekati da se završi epidemija i da se sakupe podaci iz sveta i naše zemlje, pa onda testirati kakvo je stanje kolektivnog imuniteta u populaciji, zaključio je Kon.

Zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije Ivana Milošević je navela da je početkom ove nedelje počeo prijem obolelih od koronavirusa u Institutu za ortopediju Banjica, gde postoji još uvek značajan kapacitet za prijem novih pacijenata.

Odgovarajući na pitanja novinara o stanju u ustanovama socijalne zaštite, epidemiolog Predrag Kon je precizirao da je koronavirusom u tim ustanovama zaraženo 312 korisnika i 70 zaposlenih.

Korisnici u takvim ustanovama za koje postoje procene da mogu biti potencijalni prenosioci, kako je naglasio, izolovani su, dok su takvi zaposleni u kućnoj izolaciji.

On je napomenuo da ima ukupno 74 ustanove socijalne zaštite, čiji je osnivač država, sa kapacitetom od 14.512 korisnika, od čega je 57 ustanova za smeštaj odraslih i starih.

Kada je reč o privatnim domovima za smeštaj odraslih, njih ima 229, kapaciteta 8.617 korisnika, ukazao je Kon.

Vest preuzeta sa portala „Plus Online“