Covid-19 statistika i kome verovati

0
71

Iako nas iz Vladinog kriznog štaba uporno upozoravaju da ne treba iznostiti dezinformacije o broju obolelih od korone i ostalim stvarima vezanim za ovaj virus, prvi koji unose pometnju i sumnju u relevantnost iznetih podataka su zapravo oni.

Naime, samo dva sata nakon što je leskovački Krizni štab saopštio da je broj registrovanih inficiranih slučajeva u ovom gradu porastao na 107 a da u Bojniku imamo samo jedno zaraženo lice, na zvaničnom sajtu covid19.rs objavljen je podatak da je u Leskovcu zapravo 96 registrovanih a u Bojniku zapravo 6 licva.

Prema poslednjim zvaničnim podacima drastično povećanje obolelih zapaženo je u Doljevcu (50), Niškoj Banji (33) i Žitorađi, gde do skora, po njihovim “računicama” nije bilo registrovanih slučajeva

Takođe, minister poljoprivrede Branislav Nedimović, koji se nalazi i na čelu Vladinog kriznog štaba za borbu sa epidemijom korona virusa u Nišavskom i Topličkom okrugu, izjavio je juče d aje u Nišu ukupno zaraženo 1.037 lica, a danas je osvanuo zvanični podatak da ih je u tom gradu registrovano zapravo 739.

I tu nije kraj. Iz Blaca je danas odjeknula vest  da su svih 109 korisnika i zaposlenih u Domu za osobe ometene u razvoju u Trbunju pozitivni su na testu na koronavirus. Na covi19.rs sajtu stoji da ih je svega 58.

Nelogičnosti, u odnosu na ono što saopštavaju jedni zvaničnici a šta beleži njihova statistika bilo je i ranije, pa se tako desilo da po zvaničnoj statistici bude “uknjižen” prvi zaraženi Lebančanin, dok ga zaista u tom trenutku nije bilo. Po trenutnoj statistici sajta covid19.rs tamo je trenutno sedmoro registrovanih, dok ih je po podacima Zavoda za javno zdravlje Leskovac ukupno petoro.

Kome verovati, pitaju se i predstavnici nevladinog sektora.

“Izgleda da je nemanje informacija nova politika vlade”, komentariše Leskovčanin Bratislav Stamenković.


Novi zvanični podaci o tačnom broju registrovanih obolelih na jugoistoku Srbije pristižu sporadično, a iz pojedinih opština jako teško ili ih uopšte i nema. 

Redakcija juGmedie ažuriraće interaktivni prikaz broja zaraženih po gradovima kad god budemo imali nove podatke.

Gradovi na jugoistoku Srbije u kojima su potvrđeni slučajevi korona virusa na mapi:

Podaci se odnose na period od 6.3.2020. do 16.4.2020.

NAPOMENA: Karta Srbije na ovoj mapi je bez Kosova i Metohije. Kartu nije pravila redakcija juGmedie već je ona tako automatski kreirana od strane administratora aplikacije Datawrapper. Redakcija juGmedie ubacuje na mapi samo podatke o registrovanim slučajevima inficiranih korona virusom na teritoriji jugoistoka Srbije

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“