Predsednik Vučić i patrijarh Irinej dogovorili: Bez vernika na liturgiji za Uskrs

0
74

Predsednik Republike Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa Njagovom Svetošću Patrijarhom srpskim g. Irinejem. Nakon razgovora izdato je zajedničko saopštenje koje su usaglasila dva kabineta, a koje prenosimo u celosti.

Predsednik Vučić je istakao da razume potrebu naroda i Crkve za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika, Hristovog Vaskrsenja, za koju je Sveti Cinod, brižno i očinski se starajući za svoje vernike, zamolio državni vrh. Ipak, zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, slušajući mere i uputstva koja nalaže struka, nismo u mogućnosti da ukinemo zabranu kretanja tokom trajanja policijskog časa.

Njagova Svetost patrijarh Irinej je primetio da su nakon saopštenja Svetog Sinoda mnogi, a neki čak i zvanični predstavnici, davali neprimerene izjave stvarajući neobjektivnu medijsku sliku, koja bi mogla da šteti ugledu Srpske Crkve, kao i srpske države, netačno interpretirajući nameru i Crkve i države. SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mere i preporuke Vlade Republike Srbije, a država se starala da ne donosi naredbe već najdobronamernije preporuke, za dobrobit vernikâ svih tradicionalnih Crkava i verskih zajednica u Republici Srbiji.

Predsednik Vučić je izrazio uverenje da će SPC tako postupati i ubuduće i na taj način nastaviti da učestvuje u borbi protiv ove svetske pošasti. Predsednik je iskoristio priliku da se zahvali Srpskoj Crkvi na pokazanom visokom stepenu društvene odgovornosti i ukazanoj pomoći, uz uverenje da ćemo jedinstveni izići iz ove borbe kao pobednici. Nadajući se razumevanju SPC i verujućeg naroda, predsednik Vučić je Njagovoj Svetosti i vernom narodu čestitao nastupajući Praznik nad praznicima drevnim pravoslavnim pozdravom: Hristos vaskrse!

Tekst i foto zvaniični portal Srpske Pravoslavne Crkve

 

Vest preuzeta sa portala „Plus Online“