Mesec dana od uvođenja vanrednog stanja i koliko nam se život promenio – U SLIKAMA

0
72

Prošlo je mesec dana od kada je predsednik Aleksandar Vučić proglasio vanredno stanje u Srbiji. Život i običaji za kratko vreme su izmenjeni. Uređene su čak i sahrane. Od najmilijih može da se oprosti najviše pet osoba. Pristup sahranama je zabranjen starijima od 65 godina, a prisutni moraju održavati propisano odstojanje i umanjiti fizičke kontakte.

U galeriji ispod pogledajte fotografije koje same od sebe govore koliko nam se život zbog korona virusa zapravo promenio:

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Sve vreme traje borba zemalja za kupovinu respiratora, kako je tada, a zatim u više navrata ponovio. Neke zemlje nudile bi višestruko više novca, pa bi njima ranije bili isporučivani respiratori.

Premijerka Ana Brnabić iste večeri saopštila je da su od tog trenutka granice Srbije zatvorene, osim za određene kategorije ljudi.

Već od početka, i poučeni iskustvom drugih zemalja, uočeno je da su najugroženija grupa stariji građani. Od početka je apelovano da ostanu u kućama, a zatim su donete i oštrije mere.

Zatvorene su škole i fakulteti. Đaci su počeli svoje onlajn školovanje u kombinaciji sa lekcijama emitovanim na RTS-u 17. marta. Takođe, do ovog datuma, registrovano je 72 zaražena koronavirusom. Tog dana Krizni štab doneo je odluku:

„Od 10 časova ujutru apsolutno je zabranjen izlazak na ulicu u urbanim sredinama svim licima starijim od 65 godina, a u seoskim sredinama starijim od 70 godina“, rekao je Vučić.

Penzioneri kasnije dobijaju svoje termine, u ranim jutarnjim satima, jednom nedeljno za odlaske u kupovinu. Sve vreme organizovani su volonteri u većini mesta za pomoć najstarijima.

Zatim, Vučić je saopštio da se uvodi zabrana kretanja za lica svih starosnih dobi od 20 sati do 5 sati ujutru.

Dva dana kasnije zatvorene su sve granice i obustavljen je i međugradski saobraćaj. Nedugo potom i gradski.

 

April je počeo još teže. Uz rast broja obolelih i umrlih u našoj zemlji, pooštrile su se mere. Već na samom početku meseca doneta je nova odluka – zabranjeno je okupljanje više od dvoje ljudi. Zatim je i saopšteno – prvi vikend građani će provesti zatvoreni u svojim domovima od subote u 13 sati do ponedeljka u 5 h ujutru.

Drugi vikend, poslednji za nama, bio je još rigorozniji. Građani su proveli ukupno 60 sati pod zabranom izlaska. Odnosno, od petka 10. aprila do u 17 sati, do ponedeljka u 5 h.

Vikend pred nama, zbog opasnosti širenja koronavirusa tokom Vaskrsa biće dosad najteži. saopšteno je, u potpunoj izolaciji građani će provesti 84 sata. Policijski čas počinje u petak u 17 sati, a trajaće sve do utorka u pet sati ujutru.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“