Zašto raste broj zaraženih zdravstvenih radnika?

0
75

Iako nadležni uveravaju da je zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama u Srbiji dovoljno i da bolnice nisu žarišta covid-19, podaci pokazuju da se broj zaraženih zdravstvenih radnika povećava, što otvara pitanje da li su lekari adekvatno zaštićeni i pravovremeno testirani na korona virus.

U Srbiji je, od ukupno testiranih 4.936 zdravstvenih radnika covid-19 potvrđen kod njih 533

Radio Slobodna Evropa uputio je upit Vladi Srbije kako bi na konferenciji za novinare stručnog štaba za borbu protiv Covid-19 13. aprila dobio odgovor na pitanja – koji je razlog visokog procenta zaraženih među zdravstvenim radnicima, da li postoji podatak o starosnoj strukturi obolelih radnika i da li je i koliko među njima preminulo od posledica COVID-19.

Na ova pitanja nadležni nisu odgovorili.

Samo u Leskovcu od 90 inficiranih polovina su zdravstveni radnici

Epidemiolog Branislav Tiodorović je na konferenciji za novinare 13. aprila rekao da je u leskovačkoj bolnici na Infektivnom odeljenju umrla koleginica infektolog, kao i da je sedmoro medicinskih radnika u toj ustanovi obolelo od COVID-19.

Ipak, Tiodorović je rekao da se ovakva situacija može objasniti time što nije korišćena zaštitna oprema uprkos tome što su od samog početka zdravstvene ustanove bile opskrbljivane opremom.

Nestašicu te opreme trpeli su neko vreme građani, rekao je on, ali ne i zdravstveni kapaciteti.

Evo kako je izjavu epidemiologa Tiodorovića prokomentarisao direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević:

Anesteziolog i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je zvaničan broj zaraženih zdravstvenih radnika veliki broj za Srbiju.

„Bez obzira na to što doktor Kon (epidemiolog Predrag Kon, prim. aut) tvrdi da taj broj može biti i mnogo veći, kao u Italiji i Španiji. Tamo je došlo do katastrofe, pandemija je brzo napredovala i došlo je do sloma zdravstvenog sistema. Kod nas gde slušamo (izjave zvaničnika, prim. aut) da držimo epidemiju pod kontrolom, neuobičajeno je veliki broj zaraženih zdravstvenih radnika“, kaže.

Panić navodi da, prema informacijama kojima raspolaže kao predsednik sindikata, količina zaštitne opreme zavisi od regiona i od ustanove do ustanove i da to može biti jedan od uzroka što su zdravstveni radnici zaraženi.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“