Tiodorović: Niko nije očekivao da će se ovo desiti u Nišu

0
71

Još 5 pacijenata preminulo je od posledica zaraze koronavirusom, virus je potvrđen kod još 424 osobe, a najveći deo novozaraženih pacijenata su štićenici Gerontološkog centra u Nišu.

Ukupno je u Srbiji potvrđeno 4.054 slučaja koronavirusa

Od ukupnog broja 256 štićenika, ustanovljeno je 140 pozitivnih štićenika doma i četvoro zaposlenih, a direktor ove ustanove je uhapšen.

„Testiranje jednog dela štićenika i radnika je završeno, a jedan deo se testira u ovom trenutku. Nismo očekivali, moram da priznam, da će se ovako nešto desiti. Uočen je čitav niz nepravilnosti – dozvoljene su posete i izlasci štićenika doma što je bilo strogo zaranjeno, navodi pokrajinski sekretar za zdravstvoi dodaje da imaju indicija i da su se krili simptome bolesti.“, kazao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

Ceo Gerontološki centar u Nišu je u izolaciji, sa štićenicima i 77 radnika kojima nije potvrđen virus.

“Imamo indicije da su se krili simptomi bolesti kod nekih korisnika Gerontološkog centra u Nišu gde je od korona virusa zaraženo 139 osoba”, rekao je na konferenciji za medije pokrajinski sekretar za zdravstvo profesor doktor Zoran Gojković.

On je dodao da to posledica neprofesionalnog odnosa i nepoštovanja propisa koje su ustanovljene u radu centra i da je to dovelo do ovako velikog broja zaraženih u toj ustanovi.

“Dozvoljavane su posete rodbine, izlasci štićenika van doma, što je od starta epidemije bilo strogo zabranjeno”, rekao je Gojković.

On je saopštio da je 2.890 obolelih od covida-19 hospitalizovano, a da je 138 pacijenata na respiratoru. On je rekao da se u Nišu u hali Čair i hotelu Centroturist ukupno 292 pacijenta, uz još 170 u Domu studenata Medicinskog fakulteta Niš.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“