Dragan Gejo, načelnik Školske uprave Niš: Proba male mature posle Uskrsa. Online testiranje 22, 23. i 24. aprila

0
82

13. april 2020. 12:45
Društvo
Pirot Plus Online

Online proba male mature biće održana 22, 23. i 24. aprila, po redu srpski, matematika i kombinovani test, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ulaže napore da najvećem broju učenika osmog razreda omogući onlajn testiranje, a u susret prvom probnom završnom ispitu  koji će biti u funkciji pripreme za završni ispit, navedeno je na zvaničnom satu Ministarstva

Direktori škola dostaviće informacije o broju učenika kojima je potreban odgovajući uređaj (telefon, tablet ili računar) ili internet konekcija da bi mogli da probni test rade na daljinu. Nakon dostavljenih informacija biće učinjeno sve da se učenicima obezbedi potrebna tehnička podrška. Postoji i drugi način rešavanja testova, o čemu su obaveštene sve osnovne škole.

Učenicima će biti dostupni testovi u štampanoj formi, čime se obezbeđuje puni obuhvat generacije učenika osmog razreda. Od nastavnika se očekuje da učenicima objasne ključnu svrhu ovog testiranja – samoprocena savladanosti gradiva u predmetima koji su obuhvaćeni završnim ispitom i planiranje dodatne podrške učenicima u programskim oblastima u kojima su učenici imali najviše teškoća u učenju.  

Proba male mature biće realizovana tako što će zadaci biti distribuirani putem onlajn platformi i RTS-a, a đaci će imati jako puno vremena, odnosno 12 sati.

Želimo da im ukažemo da nema potrebe da učenici prepisuju ili pitaju nekoga, jer to ne služi ničemu. Ti se testovi neće ocenjivati i služe samo za jednu vrstu dijagnoze, da postavimo dijagnostiku šta su prošli, šta nisu, da bismo onda još narednih mesec i po mogli da im dajemo jasnu podršku da bi se što bolje pripremili za malu maturu – kazao je u izjavi za Portal Plus online, Dragan Gejo, načelnik Školske uprave Niš.

Što se tiče učenja na daljinu, posle prvobitnih poteškoća sistem se polako uspostavlja. Sve školske uprave u zemlji u svakodnevnom su kontaktu sa direktorima i nastavnicima, kako iz osnovnih tako i iz srednjih škola tako da dobijamo povratne informacije kako sistem funkcioniše. Osnovni cilj učenja na daljinu je da se ostvori dobar kontinuitet, a da li se u tome uspelo znaće se kada se đaci vrate u školske klupe i kada se uradi prava evaluacija.

Načelnik Gejo je prema nekoj ličnoj prognozi, istakao da bi đaci u školske klupe mogli da se vrate u drugoj polovini maja. 

Vest preuzeta sa portala „Plus Online“