Krupac – Saša Marković, pravi pirotski farmer!

0
92

12. april 2020. 13:54
Privreda
Pirot Plus Online

 Ako sam ikada zamišljao našeg poljoprivrednika kao pravog farmera i želeo da bude zaista tako, nisam ni slutio da ću Sašu Markovića sresti 17. septembra 2017. godine i uveriti se u istinu – da ih zaista ima. Sale i Neša bili su pravi primeri.

    Tri godine kasnije, u želji da napravim rubriku o tome kako se živi i radi u selu u vanrednim okolnostima, odlučio sam se za njih dvojicu.

   Saletov mobilni telefon dugo je zvonio. Nisam uspeo. Pokušao sam drugi put!

Ma u traktoru sam, bruji mašina, sinovi ispred mene, ja za njima, sejemo kukuruz.

Bilo je oko 18 časova. Sunce se polako sakrivalo tamo iza Belave. Trebalo je požuriti. Saši i njegovim „delijama“ svaki minut bio je dragocen.

Sale, dobro došlo ovo lepo vreme, ovaj produženi vikend da se završi prvi posao u tvom zatvoreenom krugu poslova. Setva kukuruza!

   Sećam se, kada smo i pre tri godine razgovarali, Saša mi je govorio da očekuje da odnos države prema poljoprivredi treba da bude još agresivniji. Srbiju je hranio selljak u najtežim vremenima. Došlo je još jedno teško vreme. Posebno sada, nakupilo se mnogo problema. Plasman, nakupci napali, obaraju cene, gde prodati? Nada se Saša da će u narednom periodu što pre izaći nove uredbe. Veruje u to!

        Juče, u subotu, razgovarao sam sa Nebojšom i Sašom, tekstove pišem danas, u nedelju. Čuli smo se jutros. Tamo gde ih je mrak zaustavio, nastavili su rano. I tako dok se može, u nedogled.

  Otvarao sam sajt Ministarstva poljoprivrede. Čitam, ima dosta novih uredbi. Da verujemo da će, ne samo Nebojši Kostiću i Saši Markoviću, vrednim pirotskim farmerima, već i mnogim vrednim poljoprivrednicima u selima pirotskog kraja, dalje naravno, kada sve ovo prodje, doći ili polako dolaziti sve bolja vremena.

    Ne smemo zaboraviti, seljak je uvek bio snaga ove zemlje!

Vest preuzeta sa portala „Plus Online“