Čitava Srbija je žarište korone, policijski čas od četvrtka do ponedeljka?

0
85

Iako je epidemiolog Darja Kisić konstatovala danas da je krivilja virusa korone u Srbiji i dalje zaravnjena i da je virus pod kontrolom, ona je ocenila da je „čitava zemlja žarište“, a na pitanje da li je tačno da će policijski čas trajati od četvrtka do ponedeljka, nije imala precizan odgovor.

„Više ne možemo da koristimo termin žarište…čitava zemlja je žarište“, kazala je Kisićeva.

Radio televizija Srbije je pitala da li je tačno da se razmatra produženje zabarne kretanja od četvrtka do ponedeljka, a isto pitanje je imao i portal Telegraf, kao i drugi mediji.

„Sve mere koje se donose imaju samo jedan cilj – da smanjimo da dođe do kontakata između osoba koje su inficirane i osoba koje su osetljive. Šta će biti tačno i koja konkretna mera u narednom periodu, to je pitanje za Krizni štab i blagovoreno ćete biti obavešteni. Suština je da ako se i dalje pridržavamo svih mera, kao što to radimo poslednjih dana u cilju smanjenja kontakata, onda je bilo kakva mera koja se bude donosila, neće bitno menjati naše živote zato što pretpostavljam da se već inače tako ponašamo“, odgovorila je Darja Kisić.

Ogovarajući na pitanje o eventualnom ukidanju vanrednog stanja, Kisićeva i član zdravstvenog kriznog štaba Vlade Srbije dr Goran Stevanović kazali su da to zavisi od kavliteta imuniloškog sistema čitave populacije, ali i od smanjenja broja obolelih na respiratorima.

„Virus slabi kada se smanjuje broj pacijenata na respiratoroma, to je dobar pokazatelj“, ocenio je Stevanović.

Prema podacima koji su saopštavani do sada, broj bolesnih na respiratorima se iz dana u dan povećavao, samo je je danas taj broj povećan za jednog pacijenta, ali ne treba gubiti iz vida da je u poslednja 24 časa umrlo 6 pacijenata koji su verovatno bili na respiratorima.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“