U toku reorganizacija leskovačke bolnice, raspravlja se kako će se lečiti pacijenti koji nisu obolelii od korone

0
80

Infektolozi sa iskustvom u borbi sa korona virusom već su stigli u Leskovac i organizuju rad leskovačke Opšte bolnice koja je proglašena novom covid bolnicom za ceo Jablanički i Pčinjski okrug, kazao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

“Veliki je pritisak na Niš i, moram da kažem, da se sistem jako brzo prilagođava. Tamo su infektolozi i anesteziolozi, i ljudi koji već nedeljama rade sa obolelima od korone. Napraviće tačan raspored rada i structure kako to treba da se radi. Na nama je da obezbedimo dovoljne kapacitete da zbrinemo sve te ljude”, kazao je Lončar.

On je dodao da će večeras biti saopšteno kada će zapravo leskovačka bolnica biti spremna za prijemm takvih pacijenata.

Na pitanje zbog čega je broj pacijenata smeštenih u halu Čair i druge privremene bolnice u Nišu veći je u odnosu na broj pacijenata smeštenih u objekte istog tipa u Beogradu i Novom Sadu i da li to govori da je epidemiološka situaciji na jugu Srbije lošija, epidemiolog Predrag Kon je kazao da je reč o prividu da jej na jugu Srbije veći pristisak na smeštaj.

“Ovde  je urađeno ono što je moglo da se uradi. Pratićemo dalje epidemiološku situaciju. Tu više ništa ne može da se uradi više osim da se poštuju mere. Utisci su da se nejednako poštuju mere. Negde se poštuju izrazito, negde ne baš toliko. To je moj utisak”, kazao je Kon.

Kako saznaje redakcija juGmedie, u ovom trenutku je u toku sastanak u leskovačkoj Opštoj bolnici na kome se raspravlja o tome gde će, nakon što ova zdraavstvena ustanova bude pretvorena u covid bolnicu, biti smešteni drugi hronični i onkološki pacijenti, kaoi kako će fuinkcionisati porodilište, hirurgija, interno odeljenje, i ostala koja se bave lečenjem pacijenata koji ne boluju od korona virusa.

U bolniciu  Leskovcu gravitiraju pacijenti iz celog Jablaničkog okruga.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“