Stiže pomoć za 14.000 najugroženijih žena u Srbiji

0
77

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Ministarstvo za evropske integracije i Delegacija Evropske unije u Srbiji naveli su u zajedničkom saopštenju da će više od 14.000 najugroženijih žena u 50 opština širom Srbije dobiti pomoć u vrednosti od 100.000 evra u higijenskim paketima i neophodnoj hrani.

Novac je obezbeđen uz finansijsku podršku Delegacije EU u Srbiji, koja je preusmerila deo sredstava iz projekta IPA 2016 „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“ i biće raspodeljen volonterskim timovima i timovima za vanredne situacije Crvenog krsta, koji će organizovati distribuciju pomoći najugroženijim ženama na lokalnom nivou.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović istakla je da su u vreme pandemije COVID-19 solidarnost i zajednički rad veoma važni.

Ovom odlukom narednih dana najugroženije žene u pedeset naših opština dobiće pomoć i hranu koja im je neophodna. Pozivam sve koji na ovakav način žele da pomognu da se jave i vrata Koordinacionog tela i Vlade Srbije su im otvorena, izjavila je Mihajlović.

Projekat “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti” realizuje se u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije.

Ministarka Jadranka Joksimović poručila je da je veoma važno da u momentu kada se suočavamo sa nesvakidašnjim rizikom prouzrokovanim širenjem COVID-19 pokažemo solidarnost i razumevanje za one koji su najranjiviji i najugroženiji.

Uverena sam u to da će žene u Srbiji, bilo na selu ili u gradu, biti glavni oslonac našeg društvenog i ekonomskog oporavka, kao što se i sada u teškim okolnostima bore u bolnicama za zdravlje naših pacijenata, rade u prodavnicama, na seoskim gazdinstvima i medijski izveštavaju, istakla je Joksimović.

Sredstva za ceo projekat obezbeđena su uz finansijsku pomoć Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Šef Delegacije Sem Fabrici istakao je da se u ovim teškim vremenima, više nego ikad ranije, moramo držati zajedno i zaštititi najugroženije.

Fabrici je naveo da je u okviru paketa podrške EU za Srbiju u borbi protiv COVID-19, izdvojeno 100.000 evra za pomoć ugroženim ženama u 50 opština Srbije, kojima će se obezbediti hrana i higijenske potrepštine, kao i pružiti pomoć za njihovo mentalno zdravlje tokom izolacije.

Osobe sa invaliditetom, samohrane majke, žene koje se brinu o velikim porodicama, žrtve porodičnog nasilja, starije osobe iz manje pristupačnih krajeva Srbije, romske zajednice – niko od njih ne sme biti zapostavljen i Evropska unija će nastaviti da im pomaže, naglasio je on.

Podršku u realizaciji ove projektne aktivnosti pružiće Crveni krst Srbije, s obzirom na to da ova organizacija ima razrađenu i rasprostranjenu mrežu u gradovima i opštinama u našoj zemlji, te jasan pregled potreba najugroženijih kategorija stanovništva.

Projekat “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti” zajedno realizuju Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Ministarstvo za evropske integracije I Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena – UN Women, uz finansijsku podršku Delegacije EU u Srbiji, ističe se u saopštenju.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

The post Stiže pomoć za 14.000 najugroženijih žena u Srbiji appeared first on Far.

Vest preuzeta sa portala „Far“