Okrivljeni odbio da mu se sudi putem video veze, pretres odložen

0
94Pred Osnovnim sudom u Somboru, na suđenju preko Skajpa, okrivljenom Goranu Zrniću iz Bačkog Brestovca, pretres je prekinut i odložen, pošto je okrivljeni odbio da mu se sudi putem video veze.

„Danas ipak nije došlo do osude nevinog čoveka od strane prekog suda, koji je ustanovljen protivustavnom Uredbom Vlade Srbije od 1. aprila 2020 godine. Okrivljeni Zrnić odbio je da ga brani bilo koji advokat po službenoj dužnosti, tražeći da bude neposredno prisutan u sudnici. Kako je sud ipak hteo da nastavi suđenje, tražio sam izuzeće sudije, predsednika Osnovnog i Višeg suda u Somboru, predsednika Apelacionog suda u Novom Sadu i svih njihovih zamenika zbog okolnosti koje su neustavnim odlukama Vlade dovele u pitanje nepristrasnost suda. Takođe iz istih razloga zahtevao sam izuzeće svih tužilaca uključujući i republičkog javnog tužioca Zagorku Dolovac, koja u dužem vremenskom periodu urušava pravosudni sistem države“, rekao je za N1 branilac okrivljenog Vladimir Gajić.

Pretres je nakon toga prekinut i odložen.

Podsetimo, 27. marta u Srbiji je održano prvo suđenje putem video veze. Okrivljenom je tokom skajp suđenja u Dimitrovgradu izrečena kazna od tri godine zatvora zbog kršenja samoizolacije.

Od tada, svakodnevno, širom države održavaju se takva suđenja, za koja advokatska udruženja kažu da su protivna zakonu i Ustavu. Prema poslednjem izveštaju, u pritvorima u Požarevcu, Pirotu i Vršcu nalazi se više od 130 ljudi, kojima se na teret stavlja da su samovoljno napustili samoizolaciju.Vest preuzeta sa portala „N1 Info“