Koronavirus u Srbiji i svetu 9. april

0
133

23:51

Štab u Nišu presekao: Poštujte mere ili zatvorite fabrike

Posle drugog dana protesta radnika pogona fabrike automobilskih kablova u Nišu, oglasio se i lokalni Štab za vanredne situacije pošto su sproveli i epidemiolosku analizu.

„Jura korporacija“ moraće da poštuje propisane mere zaštite, a to je da najviše 50 radnika sme da boravi na 5.000 kvadratnih metara i to sa razmakom od najmanje dva metra između zaposlenih ili će morati da obustavi proizvodnju na 14 dana, koliko traje inkubacioni period novog virusa, javlja reporter N1.

23:47

Mediji: U KBC Dragiša Mišović 21 mališan

U beogradskim bolnicama smešteno je ukupno oko 1.300 pacijenata pozitivnih na koronavirus, od čega je u KBC „Dragiša Mišović“, koji je namenjen i za zbrinjavanje najmlađih, trenutno smešteno 259 pacijenata.

Kako je objavljeno na televiziji Pink, od tog broja na dečjem odeljenju ove bolnice ima 21 pacijenat koji je pozitivan na koronavirus.

23:41

Laboratorija u KCS završena, čeka se oprema iz Kine

Prostor za specijalnu laboratoriju za kovid u Kliničkom centru Srbije završen je, a očekuje se da će za vikend iz Kine stići medicinska oprema i aparati i da će odmah potom laboratorija početi da radi sa kapacitetom za obradu 2.000 uzoraka dnevno, javlja RTS.

Radovi na izgradnji laboratorije počeli su 25. marta, a objekat je lociran u delu KCS koji se rekonstruiše i prostire se na 750 metara kvadratnih.

Kako navodi RTS, laboratorija je potpuno automatizovana i u njoj će raditi 40 zdravstvenih radnika koji će proći specijalnu obuku sa kineskim stručnjacima.

23:39

Vlada najavila elektronsko izdavanje dozvola za građane koji brinu o drugima

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović izjavio je za RTS da je, po nalogu premijerke Ane Brnabić, uspostavljena elektronska usluga izdavanja dozvola za sve građane koji pružaju usluge socijalne pomoći.

23:38

Fond za razvoj korisnicima kredita odobrio period mirovanja

Republički Fond za razvoj odobrio je svim korisnicima kredita Fonda koji su u redovnoj otplati i kojima anuiteti dospevaju u 2020. godini, period mirovanja dospelih obaveza do 30. septembra 2020. sa stanjem duga na dan 31. marta 2020, saopštila je Privredna komora Srbije.

23:32

Viziri za GSP, komunalne milicajce i zaposlene u socijalnoj zaštiti

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković uručio je 1.350 vizira predstavnicima Skupštine grada Beograda, namenjenih vozačima Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP), komunalnim milicajcima i zaposlenima u socijalnoj zaštiti.

Marinković je, kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, pozvao građane da ostanu kod kuće i time daju najbolji doprinos borbi prtoiv korona virusa. Osim pomoći upućene javnim gradskim službama, Marinković je najavio i pomoć bolnicama, kojima će naredne nedelje uručiti 3.000 vizira.

23:28

U Pirotskom okrugu 17 pozitivnih

Do danas je na području Pirotskog okruga, potvrđeno 17 osoba zaraženih korona virusom, od kojih je 15 iz Pirota i dvoje iz Babušnice, koji su na lečenju ili kućnoj izolaciji, saopštili su Zavod za javno zdravlje Pirot i Gradski Štab za vanredne situacije u Pirotu.

23:26

Socijalnu pomoć zatražilo 16,8 miliona Amerikanaca

Zahteve za socijalnu pomoć u protekle tri nedelje podnelo je 16,8 miliona Amerikanaca jer su zbog pandemije korona virusa ostali bez posla, javlja Rojters.

Rekordan broj zahteva za osiguranje od nezaposlenosti su rezultat zatvaranja radnih mesta u restoranima, barovima, mestima socijalnog okupljanja koja su prestala sa radom zbog mera lokalnih vlada kako bi se kontrolisalo širenje korona virusa.

Federalne rezerve objavile su danas paket pomoći od 2,3 hiljade milijardi dolara, kako bi se pomoglo lokalnim vladama, malim i srednjim preduzećima da se izbore sa ekonomskom krizom.

23:21

U Velikoj Britaniji umrlo još 880 ljudi

Ministar inostranih poslova Velike Britanije Dominik Rab saopštio je da je ukupan broj smrtnih slučajeva u toj zemlji od koronavirusa dostigao 7.978, a u protekla 24 sata umrla je 881 osoba.

Broj smrtnih slučajeva i dalje raste, rekao je Rab i ponovio da je još rano govoriti o ukidanju restrukcija.

23:13

Protest zatvorenika u Vašingtonu

Zatvorenici u državnom zatvoru Vašington pokrenuli su protest zbog novih slučajeva oboljevanja od koronavirusa u toj ustanovi.

Od 5. aprila, lokalne vlasti su identifikovale 126 slučajeva oboljevanja zatvorenika.

Zatvorenici su protestovali u kompleksu zatvora Monro, pošto je kod šest konstatovano oboljenje, a dva najnovija slučaja u ustanovi sa 2.600 ljudi su muškarci od 68 i 28 godina.

23:11

Dva nova slučaja zaraze u srpskim sredinama na Kosovu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovu i Metohiji Marko Đurić napisao je na svom Instagram nalogu da su u protekla 24 sata u srpskim sredinama registrovana dva nova slučaja oboljevanja od koronavirusa i da ukupno ima 37 obolelih.

23:10

U KBC Zvezdara 383 pacijenta, 19 na respiratorima

Direktor Kliničko-bolničkog centra Zvezdara dr Petar Svorcan izjavio je da se u toj ustanovi, jednoj od četiri kovid bolnice u Beogradu, leče 383 pacijenta zaražena korona virusom, od kojih je 19 na respiratorima, a 28 na intenzivnoj nezi. Detaljnije u odvojenoj vesti.

23:04

U Podunavskom okrugu 25 pozitivnih

U Podunavskom okrugu potvrđena je zaraza kod 25 ljudi.

Prema poslednjim informacijama Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu, u Smederevskoj Palanci potvrđeno je 17 pozitivnih lica, u Smederevu sedam i u jedan u Velikoj Plani.

Devet osoba u Smederevskoj Palanci je hospitalizovano, dok je osmoro na kućnom lečenju.

U Smederevu dve su osobe na kućnom lečenju, dok je četvoro hospitalizovano u Smederevu i jedno u Beogradu.

Pod zdravstvenim nadzorom u Podunavskom okrugu je 1.101 lice.

23:01

Još dva potvrđena slučaja u Novom Pazaru

U poslednja 24 sata u Novom Pazaru su potvrđena dva nova slučaja obolelih od koronavirusa, pa je sada ukupno zaražen 31 Novopazarac.

Iz Zavoda za javno zdravlje saopšteno da je od poslednjeg preseka testirano ukupno 30 osoba, od kojih je njih 28 bilo negativno, dok je kod dve osobe potvrdjeno prisustvo korona virusa.

22:58

Trudo: Trajaće mesecima, moramo da vežbamo distancu

Kanadski premijer Džastin Trudo saopštio je da će njegovi sunarodnici morati da ostanu kod kuće i primenjuju fizičku distancu još mesecima i ocenio da prvi talas kovida-19 neće biti završen do kraja leta i da se Kanada neće vratiti normalnom životu dok se ne pronađe vakcina, što bi moglo da traje godinu i po dana.

Kanada je zabeležila 20.690 potvrđenih slučajeva koronavirusa i ukupno 503 smrtna slučaja, a sprovela je više od 373.000 testiranja.

Zvaničnici zdravstvenog sistema saopštili su da očekuju da se broj umrlih Kanađana od ove bolesti udvostruči naredne nedelje.

22:49

Turska prati zaražene i njihove porodice putem aplikacije za smartfon

Turske vlasti će pratiti kretanje osoba koje su bile pozitivne na koronavirus i članove njihovih porodica preko aplikacije za pametni telefon, u nastojanju da zaustavi ubrzano širenje epidemije u Turskoj, saopštila je vlada.

Ako bolesnik ili osoba koja je s njim bila u dodiru izađe iz kuće primiće SMS, a zatim i automatizovani telefonski poziv kojim se traži da se vrate, ističe kabinet turskog predsednika u videoprezentaciji te mere. Ako ne posluša ili ponovi prekršaj, policija će biti obaveštena i sledi kazna.

Epidemija se u Turskoj ubrzano se širi već nekoliko dana. U zemlji je zabeleženo više od 42.000 obolelih, a umrlo je 908 ljudi.

Zbog takve situacije Erdogan je uveo niz mera: zatvaranje škola, barova i kulturnih ustanova, obustavu vazdušnog saobraćaja i ograničenje putovanja. Opozicija i lekari pozivaju Erdogana da uvede opšti karantin, što on odbija jer ne želi da paralizuje ekonomiju.

22:44

Savet ministara nije odobrio povratak državljana BiH iz Holandije, ostali na aerodromu

Savet ministara BiH nije odobrio povratak 27 državljana BiH iz Holandije avionom koji je iz Amsterdama doleteo u Sarajevo, kako bi prevezao holandske državljane u svoju zemlju.

„Nas naša država neće, ostavljeni smo dragom bogu na milost i nemilost“, izjavila je za sarajevsko „Oslobođenje“ Medina Durek.

22:42

Uhapšen jer je na Fejsbuku delio vest da Đukanović ima koronavirus

Crnogorska policija je uhapsila Radovana Rakočevića jer je na svom Fejsbuk profilu preneo vest koju je objavio srpski alo.rs da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović zaražen koronavirusom.

Njemu je određeno zadržavanje od 72 sata, a sumnjiči se za izazivanje panike i nereda

.

22:32

U KC Kragujevac šestoro zaposlenih pozitivno

Šestoro zaposlenih u Kliničkom centru u Kragujevcu pozitivno je na koronavirus, a njihovo zdravstveno stanje je stabilno, rekao je direktor KC Kragujevac Predrag Sazdanović.

U KC Kragujevac je hospitalizovano ukupno 60 pacijenata pozitivnih na korona virus, od čega je 11 je na respiratoru.

22:30

Banka Engleske će privremeno da pozajmi novac Vladi

Banka Engleske pristala je da privremeno pozajmi novac vladi, ukoliko joj je potreban za finansiranje ekonomskih mera zbog krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa, čime su obnovljene mere iz ekonomske krize 2008. godine, prenosi Rojters.

Banka navodi da je to kratkoročna mera i da se sav pozajmljeni novac mora vratiti do kraja 2020. godine.

Kao privremena mera, to će obezbediti kratkoročni izvor dodatne likvidnosti za vladu, ukoliko joj je potrebna gotovina i podrška za normalno funkcionisanje tržišta tokom ove krize, navodi se u današnjoj zajedničkoj izjavi sa Ministarstvom finansija.

Vlada će nastaviti da koristi tržište kao primarni izvor finansiranja, dodaje se u saopštenju.

22:28

Medicinska škola u Novom Pazaru spremna da sutra primi pacijente

Improvizovana bolnica u Medicinskoj školi „Dva heroja“ u Novom Pazaru ispunjava sve uslove za prijem pacijenata obolelih od koronavirusa sa lakšom kliničkom slikom, ocenila je u ime Ministarstva zdravlja Ljiljana Milošević, rukovodilac okružne Sanitarne inspekcije.

Rukovodilac ove bolnice Faruk Pašović smatra da je zbog specifičnosti sredine i udaljenosti od kliničkih centara ovo bilo najbolje rešenje. „Za pacijente je obezbeđen stalni nadzor lekara, higijenski uslovi, odlična kuhinja i sve ostalo što će učiniti da se osećaju prijatno. Obezbeđeni su posebni prolazi i kontejneri za presvlačenje medicinskog osoblja“, rekao je Pašović.

Nadležni očekuju da će već sutra u ovu bolnicu biti smešteni oboleli Novopazarci od koronavirusa sa lakšom kliničkom slikom, koji su trenutno u Beogradskomg sajmu.

Ova škola, koja se nalazi u krugu Zdravstvenog centra, uz pomoć Vojske Srbije, brojnih donatora i volontera za dva dana je pretvorena u improvizovanu bolnicu.

22:21

U Infektivnoj klinici u Prištini preminula jedna osoba

Infektivna klinika KBC Kosova je saopštila da je preminula osoba stara 72 godine iz opštine Gnjilane, koja je primljena na kliniku 31. marta 2020. zaražena koronavirusom i koja je imala druge prateće bolesti.

Prema jutrošnjem saopštenju klinike tri osobe koje su bile u intenzivnoj nezi su u vrlo teškom stanju. Od osoblja klinike virusom je zaraženo pet medicinskih sestara koje su u dobrom zdravstvenom stanju, pri čemu su tri hospitalizovane na klinici, a dve su u samoizolaciji u svojim kućama.

22:17

Milanović za N1: Nema me u javnosti, držim se onoga što mi Ustav propisuje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u intervjuu za N1 da ne oseća potrebu da se u vreme krize izazvane koronavirusom pojavljuje često u medijima. „Krizni štab radi svoj posao, a moj je, prema hrvatskom Ustavu nešto drugo, i ja se toga držim“, izjavio je Milanović ekskluzivno u intervjuu za N1 Zagreb.

22:11

Finci napravili 3D animaciju širenja virusa u zatvorenom

Finski naučnici napravili su 3D animaciju koja prikazuje širenje koronavirusa u zatvorenom, ističući važnost izbegavanja bliskih susreta u takvim prostorima, poput supermarketa. Pogledajte kako to izgleda.

22:06

SDA traži od Vlade da dozvoli kretanje Ugljaninu

Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je od Vlade Srbije da, na osnovu svojih ovlašćenja, izda dozvolu za kretanje predsedniku te partije Sulejmanu Ugljaninu tokom vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa, s obzirom na to da Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odgovorilo na taj zahtev, koji je do sada dva puta upućen, saopštila je SDA.

U saopštenju koje je dostavljeno medijima se navodi da je predsednik SDA taj zahtev podneo da bi mogao da obavlja svoje političke dužnosti, „s obzirom na to da je SDA Sandžaka parlamentarna stranka i na republičkom i na lokalnom nivou“. 

„Mera zabrane kretanja u slučaju predsednika SDA Sandžaka isključivo se odnosi na godine starosti i ne postoje drugi razlozi na osnovu kojih bi se Sulejmanu Ugljaninu uskratilo pravo na kretanje i javno i političko delovanje“, navodi se u saopštenju SDA.

22:03

Donacija Prihvatilištu za odrasla i stara lica

Organizacija „Arbeiter Samariter Bund“ (ASB), zajedno sa svojom partnerskom organizacijom Inicijativa za razvoj i saradnju, podelila je humanitarnu pomoć Prihvatilištu za odrasla i stara lica u Beogradu.

Organizacije ASB i Inicijativa dodelili su Prihvatilištvu frižider, zamrzivač, sekač hleba, valjak za peglanje i dezinfekciju, 5.000 komada rukavica, 1.500 maski i 600 komada sredstava za dezinfekciju, dodaje se u saopštenju.

22:02

Štab civilne zaštite Dalmatinske županije saopštio je da je su rezulati testiranja pokazali da je 40 štićenika Doma za stare i nemoćne u Splitu zaraženo koronavirusom.

22:00

Korona menja status pasa u Kini – postaće ljubimci

Kina priprema nove smernice koje predviđaju svrstavanje pasa u kućne ljubimce, a ne više domaće životinje za uzgoj, objavilo je kinesko ministarstvo poljoprivrede, kao jedan od odgovora na pandemiju koronavirusa.

21:56

Broj putnika u avionima u SAD kao pre 60 godina

Broj Amerikanaca koji se prevoze avionima pao je na nivo od pre više od 60 godina, imajući u vidu da su se Amerikanci zatvorili su svoje domove, kako se ne bi zarazili novim koronavirusom.

Transportna bezbednosna administracija registrovala je 94.931 putnika u sredu, što je pad od 96 odsto u odnosu na isti dan prošle godine i drugi dan zaredom da je taj broj manji od 100.000.

21:51

Infektolog: Nivo zaraznosti kao kod malih boginja

Zamenica direktora Infektivne klinike Ivana Milošević ocenila je da je nivo zaraznosti koronavirusa visok, skoro kao kod malih boginja, napominjući da virus ulazi preko sluznice nosa, ždrela i oka.

Nivo zaraznosti virusa znaćemo kad sve prođe, rekla je ona u emisiji „Oko“ na RTS.

21:46

Sekretar: Poslodavci mogu od ponedeljka da apliciraju za fiskalne pogodnosti

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović rekao je da će Vlada u petak usvojiti uredbu kojom će pomoći privredu zbog epidemije koronavirusa, a od ponedeljka će poslodavci moći da apliciraju za fiskalne pogodnosti.

21:34

Nedimović: Poljoprivrednici tokom vikenda mogu na njive

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je za televiziju Prva rekao da setva ide po planu i da je Vlada odlučila da poljoprivrednicima dozvoli da tokom vikenda rade na njivama i da ih niko neće dirati ako su na traktoru.

21:32

Udruženje novinara kritikuje vlasti u Luksemburgu

Vlast u Luksemburgu ima tendenciju da novinarima uskraćuje pravo na pristup informacijama tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa, saopštilo je Udruženje profesionalnih novinara Luksemburga (ALJP) i upozorava da se na taj način ruši kredibilitet medija, ali i stabilnost demokratije, prenosi dopisnik N1 iz EU.

21:19

Smrtnost u SAD manja nego u Evropi

Sjedinjene Države su drugi dan zaredom zabeležile gotovo 2.000 smrti od koronavirusa, objavio je u Univerzitet Džons Hopkins. Iako SAD ima više zaraženih od Italije, Španije i Francuske zajedno, smrtnost od koronavirusa u toj zemlji znatno je manja nego u Evropi. Pogledajte prilog N1.

21:06

Kon za N1: Za potpuno izdvajanje onih koji čekaju rezultat – Srbija nema kapacitete

„Potpuno izdavajanje onih koji čekaju rezultate, kapacitete za tako nešto, da su svi u posebnim sobama, Srbija nema. Da se opreme neki hoteli osobljem – ne možete napraviti bolnicu od hotela, lakše je prostor na Sajmu opremiti. Bolje nije moglo. Maksimum se davao na zaštitu, meni nisu poznati podaci o direktnom zaražavanju, što teoretski nije nemoguće“, rekao je epidemiolog beogradskog Zavoda za javno zdravlje Predrag Kon za N1.

21:01

Koordinator privremene bolnice u Sajmu o njenom funkcionisanju

Glavni medicinski koordinator privremene bolnice na Beogradskom sajmu, potpukovnik i doktor Klinike za urgentnu internu medicinu Vojno-medicinske akademije Veljko Milić izjavio je da se u privremenoj bolnici u Hali 1 Beogradskog sajma „radi u tri smene, po osam sati, a u svakoj smeni se nalazi po četiri lekara i po 10 do 12 medicinskih tehničara„, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

20:59

Džonson izašao sa intenzivne

Britanski premijer izašao je sa intenzivne nege, saopštio je njegov portparol.

On je premešten sa tog odeljenja, a i dalje ga nadgledaju lekari u bolnici Sent Tomas, navodi se.

20:57

U Francuskoj preminulo još 1340 ljudi

U Francuskoj je u protekla 24 sata od koronavirusa preminula 1.341 osoba, pa se ispostavilo da jučerašnji dan sa 541 umrlim nije bio nagoveštaj slabljenja epidemije.

Od početka epidemije u Francuskoj je preminulo 12.010 osoba.

20:56

Mađarska produžila vanredne mere „na neodređeno“

Mađarska je produžila vanredne mere zbog pandemije korona virusa na neodređeno vreme, kako bi usporila širenje bolesti, objavio je premijer Mađarske Viktor Orban na svom Fejsbuk nalogu.

Orban je pozvao građane da se pridržavaju mera uprkos uskršnjim praznicima, prenosi Rojters.

20:46

Stopa smrtnosti od COVID-19 na prostoru nekadašnje SFRJ

Prosečna stopa smrtnosti od koronavirusa u državama bivše Jugoslavije iznosi 2,7 odsto, broj potvrđenih slučajeva u svih šest zemalja je 7.170, dok je preminulih ukupno 196, pokazuju zvanični podaci za 9. april. Pročitajte gde je stopa smrtnosti najveća, a gde najmanja u odvojenoj vesti.

20:45

Damljanović: Teško da postoji grana industrije koja neće biti pogođena krizom

Kakva su očekivanja u vezi sa ekonomskom situacijom u Srbiji, kako organizovati poslovanje, proizvodne sisteme, logistiku i distribuciju u otežanim privrednim uslovima, neka su od pitanja koja su razmatrana na online konferenciji „Biznis u izazovnim vremenima, kako prilagoditi poslovanje“ u organizaciji Srpske asocijacije menadžera i ICT Hub-a.

O tim temama za Infobiz govorio je Dragoljub Damljanović, predsednik upravnog odbora Srpske asocijacije menadžera.

20:36

U Podgorici uhapšen sveštenik zbog kršenja mera

Podgorička policija uhapsila je sveštenika S. S. (38) zbog sumnje da nije postupao po zdravstvenim propisima i merama suzbijanja zarazne bolesti, saopštila je Uprava policije Crne Gore.

Kako se navodi, reč je o državljaninu Bosne i Hercegovine sa privremenim boravkom u Ulcinju.

Policija je u mestu Berislavci kontrolisala S. S. koji je vozio automobil kada je utvrđeno da je prekršio privremenu meru zabrane tako što je došao u Podgoricu iz Ulcinja.

20:15

U Pomoravskom okrugu 203 zaražena

Prema podacima Štaba za vanredne situacije Ćuprije do 19h, u sedam opština Pomoravskog okruga od covida 19 je zaraženo 203 građana.

„U poslednja 24 časa najviše novozaraženih je u Paraćinu, njih desetoro. Tamo imamo ukupno 52, u Ćupriji 102, Jagodina ima 36, Svilajnac osam, Despotovac tri i Rekovac dvoje građana“, rekao je za N1 komandant Štaba za vanredne situacije u Ćupriji Ninoslav Erić.

On dodaje da su u Ćupriji izlečena još četiri pacijenta od korone, od kojih je dvoje medicinskih radnika.

„Nadam se da smo nakon prelaska brojke od 100, došli do vrha pandemije u Ćupriji. Zahvaljujem  svim građanima koji su odgovorni i molim da ostanu kod kuće kako bi pobedili ovu pošast. Hvala svim medicinskim radnicima koji su na prvoj liniji odbrane od korone“, rekao je Erić.

20:06

Stojiljković: Da radnici sačuvaju svoja prava, a sredstva pomoći da dođu što pre

Neće ovo biti laka kriza i svesni smo da će biti i recesije i pada proizvodnje, ali imperativ je da radnici sačuvaju svoja prava i da sredstva pomoći privredi dođu što pre, jer ako se bude čekalo –  to jedan deo malih privrednika neće preživeti, rekao je Zoran Stojiljković, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost.

20:04

Od podne do 6h ujutru zabrana kretanja u Severnoj Mitrovici i Zvečanu

Gradonačelnik Severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić saopštio je da je doneta odluka zabrane kretanja građana od 12 časova do šest časova ujutru, koja će trajati 14 dana.

Kako je odlučeno na sednici Kriznog štaba opštine Severna Mitrovica i Zvečan, ta odluka stupa na snagu sutra, a uvedena nakon što je prethodnih dana došlo do povećanja broja inficiranih korona virusom u tim opštinama.

20:01

I ove večeri, u 20h, mogao se čuti aplauz za naše medicinske radnike sa prozora zgrada.

19:59

Vesić o mogućnosti otvaranja nekih obdaništa

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić i da je Grad spreman da, ako bude potrebe, otvori neka obdaništa.

19:58

Mali preduzetnici posao prebacili na mreže, plaše ih izazovi posle pandemije

Male kompanije, startapovi i preduzetnici su posebno ugroženi u vremenu vanrednog stanja, jer većina nema finansijske rezerve da bi izdržala ovakve ili slične krizne situacije. Mali preduzetnici, čija delatnost to dozvoljava, svoj biznis preusmerili su iz radnji – na Instagram i Fejbuk profile, ali su uplašeni zbog toga što ih i nakon završetka pandemije očekuju brojni izazovi. Pogledajte prilog N1.

19:48

Kon o tome da li će biti drugih zabrana za Uskrs

„Sačekaćemo da vidimo koje su brojke i da li imamo efekta, ako se bude jasno videlo da dolazi do pada, još jednom ćemo jasno promisliti i predložiti odluku. U svim razgovorima sa kolegama svi podržavaju mere“, rekao je epidemiolog Predrag Kon na pitanje da li će biti drugih   zabrana na Uskrs.

19:42

Redovi ispred banaka i prodavnica pred najdužu zabranu kretanja

Nakon što je Vlada objavila da će od predstojećeg petka do ponedeljka na snazi biti potpuna zabrana kretanja širom Srbije, građani su počeli pripreme za tu, do sada najdužu potpunu izolaciju od uvođenja vanrednog stanja.

Najveće gužve stvaraju se ispred banaka. Ispred poslovnica koje rade čekalo se i po 45 minuta za ulazak u banku, dok redovi ispred prodavnica i supermarketa bar danas nisu bili toliko dugački. Pogledajte prilog N1.

19:40

Advokati protiv suđenja putem Skajpa, kažu da nisu po Ustavu

Ubrzo posle uvođenja vanrednog stanja i hapšenja prvih osumnjičenih da su prekršili samoizolaciju, širom Srbije su počela da se održavaju i suđenja putem video veze. Zašto su takva suđenja sporna i da li postoji način da se ona zaustave? Pogledajte prilog N1.

19:37

Suša o obraćanjima u vanrednom stanju i napadima na N1

Novinarka Gordana Suša izjavila je u Danu uživo da predsednik Aleksandar Vučić koristi trenutnu situaciju za političku promociju, kao i da „umesto da smiruje građane, mnogima diže pritisak“. Suša je napade na N1 nazvala „paradigmom čitavog sistema koji diktira ova vlast„, dodajući da je državna politika da ukine svaki kritički glas.

19:18

Poljska produžila ograničenje kretanja do 26. aprila

Poljska vlada je do 26. aprila produžila važenje mera ograničenja kretanja, uvedenih zbog pandemije.

Državne granice ostaće zatvorene, škole neće raditi, na snazi ostaje i zabrana međunarodnih avionskih letova, a sve osobe koje ulaze u Poljsku moraće biti u karantinu, osim vozača kamiona.

Te mere su se dokazale kao efikasne, ocenio je premijer Mateuš Moravjecki.

U Poljskoj je zaraženo više od 5.300 ljudi, a 164 osobe su umrle, navodi AP.

19:17

Zaštitnik građana o dozvolama u vreme zabrane kretanja

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je sve jedinice lokalne samouprave da što efikasnije preduzmu radnje iz svojih nasležnosti u postupku dobijanja dozvola u vreme zabrane kretanja i podsetio ih da su na to obavezni procedurom koju je izdalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

19:15

U Italiji umrlo još 610 ljudi

U Italiji je u poslednja 24 sata 1.979 osoba izlečeno od koronavirusa, 610 osoba je preminulo, a 1.615 je novoobolelih, poslednji su zvanični podaci o epidemiji u toj zemlji.

Premašen je prag od 18.000 umrlih u toj zemlji.

19:14

Bodrožić: Vlast koristi vanredno stanje da se konačno obračuna s nekim medijima

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je da vlast u uslovima vanrednog stanja, zloupotrebom nekih mera, želi da se „konačno obračuna“ sa medijima koji joj nisu po volji.

19:12

Radniku Jure zadržavanje do 48 sati

Izvor: N1

Radniku kompanije Jura u Rači Slaviši Pajoviću, koji je priveden danas posle skupa nezadovoljnih radnika, a neposredno pred davanje izjave za N1, određeno je zadržavanje do 48 sati u Policijskoj stanici u Rači, potvrđeno je za N1.

On će u petak u 11 časova, uz krivičnu prijavu, biti saslušan u Osnovnom javnom tužilaštvu u Aranđelovcu. Privedenom radniku Jure određen je branilac po službenoj dužnosti, saznaje N1.

19:00

BCBP traži od Ministarstva odbrane da objavi informacije o zaraženim vojnicima

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) pozvao je Ministarstvo odbrane da objavi informacije o zdravstvenom stanju 60 pripadnika Prve brigade kopnene vojske koji su zaraženi koronavirusom kao i načinu na koji je toliki broj vojnika zaražen.

18:42

Saradnja „mejkera“ iz Srbije i Hrvatske u izradi vizira za lekare

Volonteri, „mejkeri“ iz Srbije i Hrvatske pomoću 3D štampe prave maske sa vizirima kako bi zaštitili zdravstvene radnike od koronavirusa. Inicijativu je pokrenula Facebook grupa „Vizionari Srbije“ i uputila apel svim ljudima koji poseduju 3D štampač da se priključe akciji štampanja nosača vizira.

18:36

U Prokuplju obolelo 11 građana

Od početka izbijanja pandemije koronavirusa u Prokuplju je obolelo 11 građana, saopštili su iz Kriznog štaba u tom mestu.

Kako je naglašeno, od 100 pacijenata, koliko je testirano, kod 11 je potvrđeno prisustvo koronavirusa, dvadeset je negativno a za ostale se očekuju rezultati.

Na Infektivnom odeljenju prokupačke Opšte bolnice trenutno se leče 32 pacijenta.

18:35

Beba od četiri meseca iz Severne Makedonije ima koronavirus

Četvoromesečna beba je namlađi pacijent sa koronavirusom u Severnoj Makedoniji, objavio je  ministar zdravlja Venko Filipče.

Na onlajn konferenciji za novinare, on je rekao da su majka i četvoromesečna beba primljeni na Infektivnu kliniku u Skoplju i da trenutno imaju stabilnu kliničku sliku.

„Pedijatri prate konzilijarno njihovo stanje. Beba je u sasvim dobrom, stabilnom zdravstvenom stanju, bez potrebe za respiratornu podršku“, rekao je Filipče.

18:30

Ministri tražili da se Zapadni Balkan izuzme od restrukcija

Ministri spoljnih poslova Zapadnog Balkana zatražili su od Brisela da ih izuzme iz restrikcija o izvozu medicinske opreme, prenosi portal Politiko.

Evropska unija usvojila je prošlog meseca, od kada se koronavirus raširio po kontinentu, šemu izvoza pojedine medicinske opreme, kako to ne bi činile države članice pojedinačno. Restrikcija izvoza značila je i pojačanu solidarnost između članica EU, ali i sprečavanje trećih država da kupuju značajne količine zaštitne opreme koje su neophodne Uniji.

Ministri spoljnih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije požalili su se da ove zemlje teže kupuju opremu.

18:28

Ekonomista iz Šangaja za N1 o tome kako Kina izgleda danas

Osnivač portala Savremena Kina, ekonomista Vladimir Milić iz Šangaja kaže da je život u Kini sada dosta lakši nego ranije, ali da svi apeluju na oprez, na neki vid samokarantina, kao i da je i dalje na snazi kontrola i da svi nose maske. Kako je danas u Kini ispričao je za N1.

18:27

Odbio da mu se sudi putem video veze

Pred Osnovnim sudom u Somboru, na suđenju preko Skajpa, okrivljenom Goranu Zrniću iz Bačkog Brestovca, pretres je prekinut i odložen, pošto je okrivljeni odbio da mu se sudi putem video veze.

Zrnić se tereti za kršenje samoizolacije, za šta je zaprećena kazna do tri godine zatvora.

17:46

EU donira BiH dodatnih pet miliona evra

Evropska unija doniraće dodatnih pet miliona evra pomoći Bosni i Hercegovini za hitne medicinske potrebe, saopštila je Delegacija EU u Sarajevu.

To je drugi deo finansijskog paketa Evropske unije, čija ukupna vrednost iznosi sedam miliona evra, a omogućiće nabavku medicinske opreme za borbu protiv korona virusa.

17:39

U Nemačkoj umrlo ukupno 2.300 ljudi

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da podaci o koronavirusu u Nemačkoj daju osnova za „oprezni optimizam“, ali da je situacija osetljiva. Merkel je pozvala građane da tokom uskršnjih praznika poštuju mere u vezi sa oganičenjem kretanja.

Nemačka je zatvorila škole, ugostiteljske objekte, većinu prodavnica i zabranila da na otvorenom prostoru više od dve osobe budu zajedno, a te mere će sigurno ostati na snazi do 19. aprila.

Moramo ih zadržati i posle Uskrsa, jer vrlo brzo možemo uništiti ono što smo postigli, rekla je Angela Merkel.

U Nemačkoj je koronavirusom zaraženo više od 113.000 osoba, a umrlo ih je oko 2.300, navodi AP.

17:36

Moguće produženje ograničenja kretanja u Velikoj Britaniji

Britanska vlada razmatra moguće produženje ograničenja kretanja bez premijera Borisa Džonsona, koji se nalazi na intenzivnom odeljenju bolnice Sent Tomas, ali mu je zdravstveno stanje sve bolje, rekao je njegov portparol.

„Premijer je imao dobru noć, a njegovo stanje se poboljšava na intenzivnoj nezi“, rekao je njegov portparol, dodajući da Džonson i dalje prima kiseonik i da je dobro raspoložen.

17:34

Američka centralna banka najavila je da će obezbediti novih 2.300 milijardi dolara pomoći ekonomiji, posebno namenjenu preduzećima i lokalnim zajednicama koje su na udaru pandemije koronavirusa.

17:33

U Iranu više od 4.000 ljudi umrlo od koronavirusa

Iranske vlasti su saopštile da je u poslednja 24 sata preminulo 117 osoba čime je u toj zemlji od korona virusa umrlo više od 4.000 ljudi.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u Iranu umrlo tačno 4.110 osoba i dodalo da poslednji podaci ukazuju na smanjenje broja novozaraženih.

17:26

EP u košarci 2022.

Evropsko prvenstvo u košarci pomereno je za 2022. godinu, od 1. do 18. septembra, a tada će se održati i kontinentalni šampionat Amerike.

17:01

Još dva savetnika ministra prosvete zaražena

Još dva savetnika ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića zaražena su koronavirusom, objavio je Blic.

17:00

Novi napadi Kurira na N1, slede pravni postupci

Tabloid Kurir Igora Žeželja je u okviru svoje kampanje protiv N1 lažima i proizvoljnim ocenama optužio naše novinare i urednike da šire paniku i ugrožavaju živote ljudi. N1 saopštava da će inicirati odgovarajuće pravne postupke pred državnim organima Srbije i EU, zbog teksta pod naslovom „OVAKO SE URUŠAVA KREDIBILNOST ZDRAVSTVENOG SISTEMA: Evo kako N1 izveštava o koroni – proizvodnjom neistina šire PANIKU“.

16:48

Kon o masovnom testiranju: Nemamo kadar, neko je mislio da može tri puta više

„Kada je u pitanju masovno testiranje – mi polako povećavamo brojke, ali jednostavno nemamo kadra da bismo mogli da odgovorimo takvom pritisku naglog povećanja. To niko nije očekivao, a neko je mislio da može tri puta više da uradi nego što stvarno može. Zašto nemamo kadra, to je ozbiljno pitanje, koje podrazmeva odnos prema tom delu medicine“, smatra epidemiolog Predrag Kon.

16:45

Nove mere Kine u kontroli asimptomatskih prenosioca

Kina je predstavila nove mere za suzbijanje širenja koronavirusa kontrolom asimptomatskih „tihih prenosioca“ koronavirusa, dok zemlja beleži blagi rasta broja obolelih.

16:33

U Rusiji još 1459 novozaraženih

U Rusiji je zabeleženo 1.459 novozaraženih koronavirusom u poslednja 24 sata čime je ukupan broj porastao na 10.131, a 76 obolelih je umrlo, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

16:25

Još četiri nova slučaja u Kraljevu

U Kraljevu do sada zvanično potvrđeno ukupno 11 slučajeva infekcije korona virusom.

„Imamo četiri nova pacijenta kod kojih je potvrđen koronavirus, i svi su hospitalizovani. Radi se o bračnom paru, gde je muškarac zaražen nedavno na klinici „Dedinje“ posle operacije i virus je po povratku preneo svojoj supruzi. Potom o vojniku iz Leposavića i sezonskom radniku iz Surdulice“,  kaže Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje.

Na teritoriji u nadležnosti kraljevačkog Zavoda za javno zdravlje, do sada je potvrđno ukupno 24 slučaja zaraze koronavirusom, od kojih 11 u Kraljevu, 10 u Raški i tri u Vrnjačkoj Banji, javlja reporter N1.

16:18

Dve osobe na respiratorima u Čačku

U čačanskoj bolnici smešteno je 17 lica obolelih od koronavirusa ili sa tim simptomima, od kojih su dva u težem stanju i nalaze se na respiratoru, javlja reporter N1.

Prema podacima Radnog tima u Moravičkom okrugu od korona virusa obolelo je ukupno 44 lica, od kojih 32 u Čačku, osam u Gornjem Milanovcu, tri u Lučanima i jedan u Ivanjici.

Radni tim za sprečavanje širenja korona virusa iz Čačka saopštio je da su uzeti su brisevi tri korisnika doma za stare u Kačulicama kod Čačka. U toj ustanovi prijavljena je povišena temperatura kod četiri osobe, pa je Dom zdravlja poslao ekipu. Rezultati se očekuju.

Dvoje lekara čačanske bolnice, koji su zbog ozbiljnosti zdravstvenog stanja bili prebačeni na klinike u Beogradu, izlečeni su od koronavirusa i otpušteni su kući.

16:14

Porast obolelih u Rasinskom okrugu

Epidemija koronavirusa u Rasinskom okrugu beleži blagi rast, jer je virus registrovan kod 73 osoba u Kruševcu, a 100 njih je ukupno zaraženo u celom okrugu, javlja reporter N1.

Prema dostupnim podacima od posledica ove bolesti do sada je umrlo osmoro ljudi, od kojih je pet iz Kruševca, a troje iz Varvarina.

Pod nadzorom je 1.000 osoba koje su došle iz inostranstva i još 360 koji su pod zdravstvenim nadzorom.

16:06

Priveden radnik Jure u Rači

Radnik kompanije Jura u Rači Slaviša Pajović priveden je u 14:15 h. ispred osnovne škole u Rači, neposredno pre davanja izjave reporteru N1, a nakon skupa nezadovoljnih radnika.

15:56

Prijava protiv komandanta poligona „Pasuljanske livade“

Sindikat Sloga zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije podneo je krivičnu prijavu protiv komandanta poligona „Pasuljanske livade“ potpukovnika Nebojše Lojpura zbog toga što je, kako kažu, najmanje 10 vojnika sa tog poligona zaraženo koronavirusom, saopštio je taj sindikat.

15:45

Još jedana osoba umrla u Hrvatskoj od COVID-a

U Hrvatskoj je u poslednja 24 časa registrovano 64 novoobolelih od koronavirusa i jedan umrli, pa je sada ukupno 1.407 zaraženih i 20 umrlih, objavio je Nacionalni štab civilne zaštite.

15:42

AirBnB u problemu, oko 700.000 rentijera ostalo bez prihoda

Poslovni model AirBnB-a, poznate platforme za kratkoročno iznajmljivanje smeštaja, se urušava. Rezervacije su preko noći nestale, a rentijeri se okreću pronalaženju dugoročnih stanara. Njih 700.000 izgubilo je prihode, a vrednost kompanije je pala.

15:36

STO i MMF o svetskoj trgovini i privredi

Globalna trgovina bi mogla da doživi pad poput onog iz vremena Velike depresije, upozorava Svetska trgovinska organizacija.

Čak i najoptimističniji scenario, kažu iz Svetske trgovinske organizacije, predviđa pad trgovine od 13 odsto u ovoj godini.

Svetska privreda će u najboljem slučaju imati „delimičan oporavak“ 2021. godine pod uslovom da se pandemija povuče u drugoj polovini 2020. godine i da budu ukinute mere zabrane kretanje kako bi bile nastavljene aktivnosti, rekla je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva pred prolećne sastanke MMF-a, koji će ove godine biti održani putem video veza.

15:30

Nemački stručnjak: Prerano se pacijenti priključuju na respiratore

Nemački stručnjak za plućne bolesti Tomas Foshar (Thomsa Voshaar) izjavio je da je bolest KOVID-19 domen pulmologa koji imaju najviše iskustva u lečenju virusnih i bakterijskih upala pluća i ocenio da se pacijenti zaraženi koronavirusom bez medicinskog opravdanja prečesto i prerano priključuju na uređaje za mehaničko disanje.

15:28

Ambasada Švajcarske: Podrška Srbiji više od 600.000 evra

Više od 600.000 evra odmah je stavljeno na raspolaganje za podršku naporima Vlade Srbije da reaguje na pandemiju“, saopštila je Ambasada Švajcarske. „Ta sredstva se koriste za pružanje pomoći u vidu higijenskih sredstava i hrane, najugroženijim licima, kao što su starije osobe i Romi“, navodi se u saopštenju.

15:15

Preminula još jedna osoba u Srbiji, još 201 pozitivna

Preminula još jedna osoba, a ukupan broj potvrđenih slučajeva obolelih od koronavirusa u Srbiji je 2.867, poslednji su zvanični su podaci Ministarstva zdravlja.

Od poslednjeg izveštaja od 15 časova u sredu testirani su uzorici 1.584 osoba od kojih je 201 pozitivna osoba. Hospitalizovano je 1.907 pacijenata, a na respiratorima je ukupno 127 pacijenata.

15:01

Ruski vojni stručnjaci dezinfikovali VMA

Ruski vojni stručnjaci iz jedinica Atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) obavili su dezinfekciju u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

15:00

Protest radnika Jure

Isped fabrike Jura okupljen je veći broj ranika koji odbija da nastavi rad dok im ta kompanija ne obezbedi propisane uslove u vreme epidemije.

jura yura
Izvor: N1

14:49

NBS o penzijama

Narodna banka Srbije saopštila je da će povodom isplate penzija za mart, banke kontaktirati sa svojim korisnicima sa navršenih 65 i više godina, koji su se pri prethodnoj isplati penzije odlučili za isplatu na kućnu adresu.

14:33

U Severnoj Makedoniji 46 novih slučajeva

U Severnoj Makedoniji potvrđeno je 46 novih slučajeva koronavirusa i ukupan broj dijagnostikovanih je 663, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

14:32

Ljajić o Novom Pazaru: Pretilo je da bude drugi Vuhan

„Situacija je bolja nego što je bila pre nekoliko dana, kada je pretila opasnost da Novi Pazar postane novi Vuhan. Ako se budemo pridržavali svi zajedno preporuka siguran sam da ćemo izbeći najgori scenario“, rekao je Rasim Ljajić.

14:30

UN: Pandemija ne sme da bude „kart blanš“ za kršenje ljudskih prava

Pandemija koronavirusa ne sme da bude „kart blanš“ za kršenje ljudskih prava, upozorila je visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašle koja je kritikovala „neograničena ovlašćenja“ koje su uvele vlasti nekih zemalja.

14:22

Fiskalni savet: Ekonomske mere dobre, izuzev podele 100 evra

Mere Vlade Srbije usmerene za ublažavanje ekonomskih posledica epidemije koronavirusa su dobre, izuzev mere podele 100 evra svakom punoletnom građaninu Srbije, koja nema ekonomsko utemeljenje, izjavio je član Fiskalnog saveta dr Vladimir Vučković.

14:16

Beljanski o Skajp suđenjima

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski ocenio je da takozvana Skajp suđenja u vanrednom stanju u Srbiji predstavljaju ograničenje ljudskih prava.

14:08

Kako se Šabac bori s virusom

DW podseća da je 26. marta grad Šabac zamolio Vojsku Srbije da mu ustupi na korišćenje 300 kreveta za formiranje privremene bolnice, ali je ta molba je odbijena.

14:03

Vučić sutra u Nišu uručuje medicinsku opremu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra u Nišu sa predstavnicima lokalne samouprave, Кliničkog centra i drugih zdravstvenih institucija, najavljeno je na njegovom zvaničnom sajtu.

Vučić će tom prilikom, kako je najavljeno, uručiti veliki broj maski, invazivnih i neinvazivnih respiratora i druge medicinske opreme.

Nakon sastanka u Gradskoj kući, predsednik Srbije će se u 11 časova obratiti građanima Niša i juga Srbije putem medija.

13:57

Univerzitet Džons Hopkins: Stručnjaci za koronu

Istraživači Univerziteta Džons Hopkins objavljuju brojke i čijenice o pandemiji – i traže sredstva protiv virusa. Za to su opremljeni vrhunskim znanjem i imaju najbolje reference.

13:55

Ohrabrujući podaci u Sloveniji

Slovenija beleži 33 nova slučaja zaraze koronavirusom na dnevnom nivou, što čini ukupno zaražene 1.124 osobe, rekao je portparol vlade za korona krizu Jelko Kacin.

13:48

Bez sankcija ko se uputi u dom zdravlja

Vlada Srbije je saopštila da je izmenila trajanje ograničenja kretanja za vikend, koja stupaju na snagu od petka.

„Bitno je napomenuti da bez obzira na zabranu kretanja, ukoliko građani osete bilo kakve tegobe ili treba da se jave u svoj dom zdravlja u slučaju sumnje na koronavirus, nikako ne treba da odlažu odlazak i svakako neće biti sankcionisani ukoliko zbog toga napuste svoj dom“, navodi se u saopštenju.

ljudi, ulica, koronavirus
Izvor: Tanjug / Andrija Vukelić

13:14

Tramp razgovarao sa vladikama SPC u Americi

Američki predsednik Donald Tramp razgovarao je, povodom pandemije koronavirusa, sa episkopima Srpske pravoslavne crkve (SPC) – zapadnoameričkim Maksimom (Vasiljevićem) i istočnoameričkim Irinejem (Dobrijevićem).

13:12

Smanjenje broja zaraženih i preminulih u Španiji

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je tokom 24 sata registrovano 5.756 novih slučajeva i da je 728 osoba umrlo.

13:10

Sto zaraženih u domu za stare u Budimpešti

Više od stotinu slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u staračkom domu u Budimpešti, rekla je na konferenciji za novinare u četvrtak glavna mađarska zdravstvena zvaničnica Sesilija Miler.

12:53

I beogradski Zavod za biocide testira

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju u Beogradu, koji je pre dva dana počeo da uzima uzorke na koronavirus, do sada je testirao 86 uzoraka, a kapacitet mu je 120 testova dnevno, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

12:46

Valonske vlasti traže pomoć vojske

Valonske vlasti su zatražile podršku belgijske vojske da bi se izborile sa zabrinjavajućom situacijom u staračkim domovima, gde je nekoliko stotina ljudi umrlo od posledica koronavirusa.

12:45

Među obolelima u Čairu i porodica sa detetom

U privremenoj bolnici u sportskom centru Čair trenutno je zbrinuto 230 pacijenata sa potvrdjenim prisustvom korona virusa, a među njima se nalazi i porodica sa dvogodišnjim detetom, koje je ujedno i najmlađi pacijent, izjavio je koordinator te privremene bolnice, hirurg Goran Stanojević.

niš čair
Izvor: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/ DUSKA STEFANOVIC/

12:43

Zaražen lekar i dve medicinske sestre u Novom Pazaru

Jedan lekar i dve medicinske sestre pozitivni su na koronavirus, izjavio je radiju Sto plus direktor novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Šefadil Spahić.

Prema poslednjim podacima iz ove ustanove do sada u Novom Pazaru ima 29 zaraženih.

12:40

Koalicija: Ukinuti PDV na humanitarnu pomoć

Članovi Saveta za filantropiju iz Koalicije za dobročinstvo, uputili su preporuku Vladi Srbije da se svi donatori koji doniraju neoprofitnim organizacijama, udruženjima, fondacijima i zadužbinama oslobode plaćanja PDV-a tokom perioda vanrednog stanja, saopštila je koalicija.

12:28

Stroge kazne za napuštanje domova za Uskrs u Australiji

Australijske vlasti su zapretile oštrim novčanim, pa čak i zatvorskim kaznama onima koji se bez dobrog razloga nađu van svojih domova tokom uskršnjih praznika, u nadi da će tako zaustaviti širenje koronavirusa.

12:19

Oporavak privreda različitim tempom

Pandemija koronavirusa izazvala je šok i u ekonomskom smislu jer su drastično smanjeni socijalni kontakti, a to znači i proizvodnja, a ovakvo stanje trajaće još neko vreme, izjavio je dugogodišnji saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov.

12:10

Psiholozi iz Srbije istražuju psihološke aspekte pandemije

Da bi odgovorili na pitanje kako se ljudi suočavaju sa pandemijom, tim psihologa sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu je pokrenuo naučno istraživanje.

Psiholozi su pozvali građane koji žele da da budu učesnik u ovom istraživanju i da doprinesu razumevanju psiholoških aspekata pandemije, da popune anketu na ovom linku.

11:57

NVO kritikuju Italiju zbog zatvaranja luka

Nevladine organizacije koje pomažu migrantima na Mediteranu, žestoko su kritikovale odluku italijanskih vlasti da zatvore luke u borbi protiv pandemije koronavirusa.

11:55

Boris Džonson se oporavlja

Zdravstveno stanje premijera Britanije Borisa Džonsona, za vreme hospitalizacije na odeljenju intenzivne nege zbog koronavirusa, poboljšalo se danas.

11:54

Okončan policijski čas u Izraelu

U Izraelu je jutros okončan policijski čas koji je uveden juče popodne, na početku jevrejskog praznika Pashe, pa je građanima ponovo dozvoljeno da izađu iz svojih domova, ali je međugradski saobraćaj i dalje zabranjen u sklopu mera da se zaustavi širenje zaraze koronavirusa.

11:50

U bolnici u Čačku 17 osoba, dve na respiratoru

Četiri pacijenta sa simptomima koronavirusa primljena su u poslednja 24 sata u Opštu bolnicu u Čačku, saopštio je gradski Radni tim za praćenje koronavirusa.

U čačanskoj bolnici smešteno je 17 osoba obolelih od koronavirusa ili sa tim simptomima, od kojih su dva u težem stanju i nalaze se na respiratoru.

11:38

Beldoks odložen za septembar

Međunarodni festival dokumentarnog filma (BELDOCS), 13. po redu, koji je trebalo da bude održan od 8. do 15. maja u Beogradu, odložen je za septembar ove godine, saopštili su u četvrtak organizatori tog festivala.

11:37

Lazović: Vučić je doktor, policajac, voditelj…

Aktivista Inicijative na davimo Beograd Radomir Lazović izjavio je da, uprkos opštoj opasnosti od koronavirusa, režim sprovodi političku kampanju kako bi dobio na rejtingu i kako bi iz ove situacija „Aleksandar Vučić izašao kao spacilac“.

11:35

N1 intervju Tanja Fajon

Poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon je izjavila za N1 da se „iskreno nada“ da u Srbiji ne postoji politička snaga ili odgovorni političar koji bi koristio situaciju oko koronavirusa za skupljanje političkih poena.


11:34

Pajtić: Pitanje cenzure egzistencijalno

Bivši predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine i bivši predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je da pitanje rušenja cenzure u ovom trenutku nije samo profesionalno ili političko pitanje, već i egzistencijalno.

11:16

Ljajić: U Novom Pazaru bolja situacija

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je u četvrtak da je u Novom Pazaru situacija bolja nego pre nekoliko dana i da taj grad, ako se nastavi poštovanje svih mera, neće postati novo žarište koronavirusa.

11:15

Građani s Malte traže pomoć

Svi naši građani u raznim državama širom sveta evidentirani su i prave se planovi kako da se oni vrate u zemlju, rekao je u Novom danu generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.

Miloš Mančić, državljanin Srbije koji se nalazi na Malti, apelovao je da se grupi od 140 naših građana koji čekaju na povratak u zemlju, pomogne.

11:11

Jovanović: Zdravstveni radnici prvi na udaru

V.d. direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović ocenila je u Novom danu da „svuda u svetu zdravstveni radnici budu negde 10 odsto obuhvaćeni ovom epidemijom, jer su prvi na udaru“.

11:09

Američki profesor: Mala verovatnoća da će jedan lek biti efikasan

U Kini su na pacijentima obolelim od korona virusa isprobani svi potencijalni antiviralni lekovi koji su ili u fazi tri kliničkih istraživanja ili su već odobreni za neke druge indikacije, ali lek još nije pronađen, kaže profesor Džinzu Čen sa američkog MIT univerziteta.

11:08

SBB nudi dodatnu pomoć učenicima

Kompanija SBB je pre petnaest dana uputila zvaničan dopis ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenu Šarčeviću, a nakon toga i kabinetu premijerke Srbije Ane Brnabić sa predlogom dodatne pomoći učenicima osnovnih i srednjih škola koji prate nastavu učenjem na daljinu, ali do danas nije stigao nikakav odgovor.

10:52

Kontrolna poseta privremenoj bolnici Čair

Zaštitnik građana kontrolisao je danas uslove smeštaja u privremenoj bolnici u Čairu u Nišu, kako bi utvrdio da li objekat ispunjava sve propisane uslove za smeštaj pacijenata, saopšteno je.

„U objektu je obezbeđen prostor za prijem 256 lica i u njemu se trenutno nalazi 230 pacijenata sa potvrđenim prisustvom koronavirusa. Kako je tokom postupka kontrole utvrđeno, u Čairu su ispunjeni uslovi za smeštaj pacijenata i to sanitarno – higijenski i epidemiološki, kao i uslovi brze i stalne komunikacije“, saopštio je Zaštitnik građana.

10:50

Novi protokol KC Niš o obaveštavanju porodica

Klinički centar u Nišu uveo je novi „protokol“ o obaveštavanju porodica o zdravstvenom stanju njihovih članova hospitalizovanih zbog koronavirusa, tako da svakoga dana u 13 sati zdravstveno osoblje KC Niš najbližim članovima porodice, ispred „čistih“ ulaza u klinike koje zbrinjavaju pacijente sa virusom Covid-19, daje sve potrebne infomacije, saznaje agencija Beta u toj zdravstvenoj ustanovi.

Medicinsko osoblje, kazalali su u KC Niš, po Zakonu o zaštiti prava pacijenata, a zbog potencijalnih zloupotreba, ne sme telefonskim putem da informiše bilo koga o tome.

10:44

Konte: EU bi mogla da propadne

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je da Evropska unija rizikuje da propadne kao projekat u krizi izazvanoj epidemijom koronavirusa.

10:43

U BiH potvrđen 841 slučaj koronavirusa

Prema poslednjim podacima, u Bosni i Hercegovini potvrđen je ukupno 841 slučaj koronavirusa, uz 35 smrtnih slučajeva.

10:17

KCV: Osam pacijenata u izuzetno teškom stanju

U Kliničkom centru Vojvodine (KCV) trenutno se leči 126 pacijenta kod kojih je potvrđeno da su oboleli od COVID–19, saopšteno je danas.

„Od toga, osam pacijenata se nalazi u izuzetno teškom stanju i njihovo lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije“, navodi se.

Dodaje se da je na Novosadskom sajmu smešteno 62 pacijenata sa lakšom kliničkom slikom, koji ne zahtevaju hospitalizaciju.

U toku jučerašnjeg dana iz KCV je otpušteno osam pacijenta, što je od početka epidemije ukupno šesnaest pacijenta koji su posle neophodnog perioda lečenja otpušteni na dalje kućno lečenje, saopštio je KCV.

10:15

Tiodorović: Udarni talas

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa Branislav Tiodorović izjavio je da se nalazimo u „udarnom talasu i to će sigurno da traje negde do Vaskrsa, a to je optimistički i uslovljeno održavanjem socijalne distance“.

9:51

U bolnici na Zvezdari 308 pacijenata

U Gradskoj bolnici na Zvezdari trenutno je 308 pacijenata obolelih od koronavirusa, od kojih je na intenzivnoj nezi 21, a 17 ih je na respiratoru, izjavio je direktor bolnice Petar Svorcan.

On je Radio-televiziji Srbije rekao da su među pacijentima zatupljena sva godišta – najstariji ima 91 godinu, a najmlađi 22.

9:50

Stigli državljani Srbije iz SAD

Avion Er Srbije sa 236 državljana Srbije iz SAD sleteo je jutros na beogradski aerodrom, javila je Radio-televizija Srbije.

9:39

Teodorović: Pustiti lekare da nam se obraćaju

Akademik Dušan Teodorović ocenio je u Novom danu da smo „imali gaženje Ustava i pre ove tragične situacije“.


9:14

Po jedan slučaj koronavirusa u Kragujevcu i Topoli

Prema rezultatima koje je do ponoći dobio Institut za javno zdravlje Kragujevac, potvrđena su još dva slučaja Covida-19, jedan u Kragujevcu i jedan u Topoli.

Na teritoriji Šumadijskog okruga ukupno je 48 obolelih, od čega je 33 u Kragujevcu, 13 u Aranđelovcu i dvoje u Topoli.

9:13

Broj inficiranih u Crnoj Gori 252

U Crnoj Gori do jutros u 8:35 analizirano je 107 uzoraka od kojih su tri bila pozitivna na novi koronavirus, pa je broj inficiranih porastao na 252, saopštio je Institut za javno zdravlje.

9:07

Genetičari: Praćenje lanca prenosa virusa važno

Praćenje lanca prenošenja virusa koji izaziva pandemiju bolesti Covid-19 biće korisno za oblikovanje odgovora država na buduće epidemije, kažu istraživači.

9:00

Pandemija i siromaštvo

Epidemija koronavirusa bi mogla da gurne pola milijarde ljudi u siromaštvo ukoliko se ne preduzmu hitne mere za spasavanje siromašnih zemalja pogođenih padom ekonomije, upozorava Oksfam.

8:49

Raste broj zaraženih i u Japanu

Japan je po prvi put zabeležio više od 500 novih slučajeva koronavirusa u jednom danu.

8:44

Vlada u petak usvaja paket ekonomskih mera

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević najavio je da će Vlada Srbije na sednici u petak usvojiti paket ekonomskih mera za rešavanje posledica nastalih po privredu od koronavirusa.

8:37

Južna Koreja i Kanada zahvaljuju Srbiji

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je pisma zahvalnosti od Republike Koreje i Kanade na pomoći Vlade Srbije prilikom vraćanja njihovih državljana svojim kućama, saopštilo je ministarstvo.

8:05

Bilčik: Garantovati slobodu medija

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je od suštinske važnosti da se garantuju sloboda medija i sloboda izražavanja čak i tokom vanrednog stanja.

7:54

U SAD više od 1.900 preminulih za 24h

U SAD su u poslednja 24 sata 1.973 osobe umrle od koronavirusa, saopštio je Univerzitet Džons Hopkins.

7:19

Dva nova slučaja zaraze u Kini

Kineske vlasti su saopštile da su zabeležena 63 nova slučaja koronavirusa, od kojih je 61 vezan za osobe koje su doputovale iz inostranstva, a dva su registrovana u oblasti Gvangdong, na jugu zemlje.

Nijedan slučaj nije zabeležen u oblasti Hubej, gde se bolest prvo pojavila, ali su na tom području umrle dve osobe zaražene virusom

Prema zvaničnim podacima, u Kini se 77.370 ljudi oporavilo od bolesti Covid-19, dok je 3.335 umrlo, javlja AP. 

7:00

Pred TV-om dva sata duže nego ranije

Tokom krize izazvane koronavirusom, televizijski programi građani prate dva sata duže nego ranije, a značajno raste udeo interneta kao izvora informacija, pokazuje regionalno istraživanje Ipsosa.

6:57

Porodica osumnjičenog negira da je on priznao da je objavio spisak obolelih

Porodica osumnjičenog za objavljivanje spiska obolelih od koronavirusa u Crnoj Gori, saopštila je da su netačni navodi s konferencije za medije da je on priznao krivično delo.

Milović je uhapšen u utorak, pod sumnjom da je, kao službeno lice zaduženo da podatke o obolelima od koronavirusa unese u internu evidenciju izabranih lekara za odrasle, spisak obolelih prosledio kolegama koje nisu ovlašćene da raspolažu tim podacima.

Spisak 67 obolelih sa imenima i matičnim brojevima je objavljen na društvenim mrežama, na šta su oštro reagovale nevladine organizaciije, kao i Vlada koja je tražila hitnu istragu.

Pordica je objavila da Milović „već 15 godina pošteno, savesno, profesionalno obavlja poslove informatičara u IT Sektoru Doma zdravlja“, o čemu „govore njegov dosadašnji rad i ugled“ koji, kao „izuzetno častan i pošten momak uživa“.

Naveli su da je on, zamenivši svog kolegu, „izvršio službeni nalog, koji je preko e-maila dobio od svog pretpostavljenog, bez napomene da se radi o strogo poverljivim podacima“. .

Porodica navodi da je Milović „spisak u skladu s nalogom prosledio kroz IDO sistem, i isključivo putem Vibera obavijestio dvojicu kolega koji imaju isti opis poslova i ista ovlašćenja za upravljanje tim podacima, a ne putem Facebooka, kako je izneto na konferenciji za medije“.Vest preuzeta sa portala „N1 Info“