Advokati žele da spreče suđenja putem Skajpa, za koja kažu – protivna su Ustavu

0
99

Ubrzo posle uvođenja vanrednog stanja i hapšenja prvih osumnjičenih da su prekršili samoizolaciju, širom Srbije su počela da se održavaju i suđenja putem video veze. Zašto su takva suđenja sporna i da li postoji način da se ona zaustave?

Skajp suđenja i saslušanja protivna su zakonu i Ustavu – gotovo su jednoglasni svi advokati u Srbiji. Njih 102 imaju predlog kako ih izbeći. Predlažu štrajk branilaca klijenata, koji se terete da su počinili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, i koji čekaju da im se sudi putem video veze.

„Zato što bismo time sprečili takvo neustavno i nezakonito postupanje sudova na štetu naših klijenata. Takođe, izriču se neprimerene zatvorske kazne, koje uteruju strah u kosti ljudima, ali je i to nezakonito“, kaže advokat Jovica Todorović.

U zatvor na tri, dve i po ili dve godine zatvora, tako su glasile prve presude, izrečene onima koji su prekršili samoizolaciju. Suđeno im je, a da nisu ni ušli u sudnicu. Protiv takvog načina suđenja prva je digla glas Advokatska komora Srbije. Međutim, oni ne podržavaju štrajk branilaca.

„Obustava rada u trenutnim uslovima vanrednog stanja, koje je na snazi bez obzira na naš stav o tom pitanju, bila bi apsolutno nesrazmerna cilju koji se želi postići i, u krajnoj liniji, destruktivna. U trenutku kada postoji povećana društvena solidarnost, Advokatska komora Srbije ima specifičnu vrstu odgovornosti i prema advokatima i prema građanima kojima pravna pomoć koju pruža advokatura mora biti obezbeđena i u okolnostima vanrednog stanja“, kaže predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac.

Beogradski centar za ljudska prava smatra da se sprovođenjem glavnih pretresa na ovaj način, mogu umanjiti garancije za zaštitu od zlostavljanja.

„Okrivljeni koji sa Sudom komunicira putem Skajpa će sigurno biti manje slobodan i manje ohrabren da sudu prijavi zlostavljanje koje je pretrpeo od strane policije ili službenika u ustanovi u kojoj izdržava meru pritvora no što bi to bio da se nalazi u zgradi suda, dakle, u sudskoj zgradi“, kaže Vladica Ilić iz BCLJP.

Sagovornici N1 dodaju da je vrlo zabrinjavajuće i to što okrivljeni nemaju direktan kontakt sa braniocima.

Na suđenje putem video veze trenutno čeka blizu 140 ljudi, koji su u pritvorima u Požarevcu, Pirotu i Vršcu, zato što im se stavlja na teret da su prekršili meru samoizolacije.Vest preuzeta sa portala „N1 Info“