„Niš dobija COVID-19 laboratoriju za 1.000 testova dnevno“: Ministar Nedimović najavio donaciju „kineskih prijatelja“

0
113
Beograd, 21.03.2018. -*Arhivska fotografija* -Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimovic izjavio je danas da na prostoru Srbije nema nikakvog neispravnog mesa i da gradjani ne treba da brinu jer se na granicama sprovode kontinuirane kontrole. "Gradjani mogu da budu spokojni. Radimo kontrole na granicama, kontinuirano se sprovode, u svakom trenutku znamo kvalitet posiljki. Sve je transparentno nista ne moze da prodje", kazao je Nedimovic za TV Prva. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas u Nišu da će taj grad, zahvaljujući donaciji kineskih prijatelja, uskoro dobiti novu laboratoriju za testiranje koronavirusa, kapaciteta najmanje  1.000 testova dnevno. Nedimović je rekao da će ugovor o donaciji biti sutra potpisan, ali nije mogao da preciznije odredi vreme kada bi laboratorija mogla da bude otvorena.

“Reč je o lakom montažnom objektu koji će biti postavljen u Kliničkom centru Niš ili niškom Institutu za javno zdravlje. Biće to samo jedna od laboratorija koje će kineski prijatelji donirati našoj zemlji”, izjavio je Nedimović prilikom obilaska Veterinarskog specijalističkog instituta u Nišu.

On je rekao da su sve laboratorije u zemlji podigle maksimalno kapacitete za testiranje i istakao da laboratorija Instituta za javno zdravlje u Nišu sada može da obradi dnevno 200 uzoraka na koronavirus, a isto toliko i Veterinarski specijalistički institut.

Nedimović je rekao da Ministarstvo poljoprivrede dopremilo danas zaštitnu opremu za laboratorije u Nišu kako bi ljudi koji rade tamo bili obezbeđeni u narednih 10 do 15 dana, a uz opremu, KC Niš je doniran alkohol i tri tone koncentrisanog hipohlorita.
Direktor Veterinarskog specijalističkog instituta Miloš Petrović izjavio je da je u laboratoriji tog instituta proteklih dana radjeno od 100 do 186 testova. Petrović je rekao da institut obrađuje uzorke koje dobija od Doma zdravlja Niš, Instituta za javno zdravlje u Vranju, Pirotu i Leskovcu, Doma zdravlja i bolnice u Leskovcu.

 

KORONAVIRUS U SRBIJI:

VANREDNO STANJE – Vikendom još duži policijski čas, ukinuto šetanje kućnih ljubimaca od 20h do 21h, zatvaraju se pijace…

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

 

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Vest preuzeta sa portala „Nedeljnik