Pitajte stručnjake za sve nedoumice oko vaših kompanija i preduzeća

0
85

Blic Biznis i stručnjaci Privredne komore Srbije u okviru akcije #BiznisProtivKorone# svakodnevno primaju pitanja kompanija i zaposlenih.

Važna informacija jeste da je država predstavila paket mera za podršku privredi. S tim u vezi i pristiže veliki broj pitanja. Treba imati u vidu, međutim, da detalji načina primene pojedinih mera još nisu doneti i da će narednih dana biti predviđeni posebnim propisima, piše Blic biznis.

Prenosimo vam neka od pitanja građana.

Pitanje: Imam pekaru, jednog zaposlenog i ja sam vlasnik. Da li imam pravo na isplatu minimalca od države i ja kao vlasnik?

ODGOVOR: Da, imate pravo na isplatu minimalne zarade bez obzira na to što ste vlasnik. I paušalci, preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća dobiće podršku države u iznosu tri minimalne zarade za svakog zaposlenog. Minimalna mesečna zarada trenutno iznosi nešto više od 30.000 dinara.

Pitanje: Da li su planirane i nove ekonomske mere imajući u vidu da je isplata minimalca kratkoročna i da će mnogi biznisi imati dugoročne posledice. Ja se bavim proizvodnjom komponenti za auto-industriju i potpuno smo stali.

ODGOVOR: Vlada Srbije će izaći sa novim merama pomoći privatnom sektoru, ako kriza izazvana pandemijom koronavirusa u Srbiji bude trajala duže od tri meseca, zvanično je najavljeno iz Ministarstva finansija. Najavljena je i mogućnost sektorske podrške, pojedinim privrednim granama koje još više mogu da budu pogođene krizom, ako potraje.

Mere iz programa podrške privredi stupile su na snagu od dana proglašenja vanrednog stanja, 15. marta i odnose se na tri meseca, što znači da privrednici mogu pojedine mere, poput odlaganja plaćanja poreza i doprinosa, koristiti i za mart.

Pitanje: Kao vlasnik male preduzimačke radnje imam zakazano suđenje za 25. april. Da li se ono odlaže i koliko dugo?

ODGOVOR: Rokovi za podnošenje tužbe u parničnom postupku, privatne tužbe u krivičnom postupku, predloga za pokretanje vanparničnog postupka ili postupka izvršenja i obezbeđenja, podnošenje tužbe u upravnom sporu i podnošenje ustavne žalbe, prestaju teći za vreme vanrednog stanja proglašenog 15. marta 2020. godine.

Rokovi za izjavljivanje pravnih lekova, pravnih sredstava ili za preduzimanje drugih procesnih radnji u postupcima iz člana 1. ove uredbe, takoeđe prestaju teći za vreme vanrednog stanja proglašenog 15. marta 2020. godine.

U krivičnom postupku, prekršajnom postupku i postupku za privredne prestupe, rokovi za izjavljivanje žalbi na odluke kojima se postupak okončava, kao i za izjavljivanje vanrednih pravnih lekova, prestaju isto tako teći za vreme vanrednog stanja proglašenog 15. marta 2020. godine.

Vladinu uredbu koja reguliše ovo pitanje možete pogledati na ovom LINKU.

Pitanje: Na koje sve mere mogu računati preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća?

ODGOVOR: Preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća dobiće podršku države u iznosu tri minimalne zarade za svakog zaposlenog. Dakle, tim preduzećima će država dati nešto više od 90.000 dinara direktno na račun, oko 750 evra. Minimalna mesečna zarada trenutno iznosi nešto više od 30.000 dinara.

Takođe, privrednici mogu računati i na povoljne kredite za likvidnost i obrtna sredstva koje će država subvencionisati preko Fonda za razvoj i komercijalnih banaka.

Prema trenutnim pravilima o razvrstavanju pravnih lica, odnosno važećem Zakonu o računovodstvu koji je na snazi od 1. januara 2020. godine, veličina preduzeća određuje se na osnovu prosečnog broja zaposlenih, poslovnog prihoda i vrednosti ukupne aktive.

Tako se u mikro pravna lica razvrstavaju svi preduzetnici i firme koje ne prelaze granične vrednosti dva od sledećih kriterijuma: prosečan broj zaposlenih ne prelazi 10, poslovni prihod 700.000 evra, a vrednost ukupne aktive 350.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti.

U mala pravna lica spadaju ona koja prelaze navedene granične vrednosti dva kriterijuma, ali ne prelaze granične vrednosti dva od sledećih kriterijuma: prosečan broj zaposlenih je 50, poslovni prihod 8 miliona evra, a vrednost ukupne aktive 4 miliona evra.

Srednja pravna lica su ona koja prelaze vrednosti dva kriterijuma za mala preduzeća, ali ne prelaze granične vrednosti dva od sledećih kriterijuma: zapošljavaju do 250 radnika, ostvaruju prihod do 40 miliona evra, a vrednost ukupne aktive je 20 miliona evra, u dinarskoj protivvrednosti.

Pitanje: Bavim se građevinarstvom i račun moje firme je i blokadi. Da li imam pravo na pomoć u okviru ekonomskih mera države?

ODGOVOR: Sama činjenica da se firma nalazi u blokadi nije razlog za izuzimanje od primene mera pomoći. Neophodno je svakako da ta firma može da ispuni ostale uslove da dobije pomoć, na primer, da ne otpušta zaposlene u periodu vanrednog stanja.

Pitanje: Imam registrovanu frizersku radnju i kao vlasnik i direktor sam jedini zaposleni radnik. Da li imam pravo na državnu pomoć odnosno isplatu minimalca tokom tri meseca?

ODGOVOR: Da, imate pravo na isplatu minimalne zarade bez obzira na to što ste jedini zaposleni. I paušalci, preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća dobiće podršku države u iznosu tri minimalne zarade za svakog zaposlenog. Minimalna mesečna zarada trenutno iznosi nešto više od 30.000 dinara.

Pitanje: Kako je za vreme vanrednog stanja regulisano plaćeno odsustvo?

ODGOVOR: Za vreme vanrednog stanja poslodavci mogu da upućuju zaposlene na plaćeno odsustvo zbog smanjenja obima ili prekida rada prvih 45 radnih dana u tekućoj godini i u tom slučaju dovoljno je samo njihovo rešenje zaposlenom.

Zahtev za saglasnost za omogućavanje plaćenog odsustva podnosi se Ministarstvu tek kada poslodavac iskoristi prvih 45 radnih dana plaćenog odsustva ili neposredno pre isteka tog perioda, ako se proceni da će potreba za upućivanjem zaposlenih na plaćeno nastaviti i preko 45 radnih dana.

Pitanje: Na koliku zaradu imaju pravo zaposleni koji su u samoizolaciji ili karantinu?

ODGOVOR: Najnovija preporuka Vlade je da poslodavci svojim zaposlenima koji se nalaze u samoizolaciji, ili su oboleli od virusa COVID-19, zbog neposrednog izlaganja riziku zbog obavljanja svog posla, obezbede pravo na naknadu zarade u visini od sto odsto.

Na sajtu Ministarstva zdravlja svi građani mogu samostalno popuniti zahtev za izdavanje potvrde o izolaciji.

Inače, po zakonu, zaposleni koji je u samoizolaciji, a kome je nadležni organ izdao akt (rešenje ili drugi akt) o samoizolaciji ili karantinu, imaju pravo na naknadu zarade.

Naknada zarade pripada zaposlenom prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju, u slučaju kada je zaposleni privremeno sprečen za rad zbog propisane mere obavezne izolacije kao kliconoše ili zbog pojave zaraznih bolesti u njegovoj okolini.

Prvih 30 dana odsustva plaća poslodavac, a od 31. dana Republički fond za zdravstveno osigurnje.

Zaposleni u samoizolaciji ili karantinu treba da se jave poslodavcu telefonom i da mejlom ili nekim drugim elektronskim načinom komunikacije, pošalju skeniran ili slikan navedeni akt nadležnog organa.

Potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad, kao i doznaku za zaposlenog, može da dostavi član porodice ili sam zaposleni kad prestanu razlozi zbog kojih istu nije mogao da dostavi.

Pitanje: Ja sam preduzetnik i jedini sam zaposlen u firmi. Imam li u sklopu ekonomskih mera pravo na mesečni minimalac ?

ODGOVOR: Da, imate pravo na isplatu minimalne zarade bez obzira na to što ste jedini zaposleni. Preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća dobiće podršku države u iznosu tri minimalne zarade za svakog zaposlenog. Minimalna mesečna zarada trenutno iznosi nešto više od 30.000 dinara.

Pitanje: Da li i u privatnom sektoru jedan zaposleni roditelj sa decom mlađom od 12 godina ima pravo da ne radi, a da je istovremeno obaveza poslodavca da mu isplaćuje celu zaradu?

ODGOVOR: Na osnovu Uredbe o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, kao i na osnovu mera prevencije širenja zaraze COVID–19 virusom, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave donelo je Preporuku za organizovanje rada u javnim upravama i državnim institucijama (Preporuka).

Pitanje: Imam proizvodnju za kojom je tražnja potpuno stala zbog čega sam morao da smanjim broj radnika. Da li imam pravo na državnu pomoć iz paketa najavljenih mera?

ODGOVOR: Prema najavama, napred predložene mere se neće primenjivati na subjekte koji su: (i) tokom vanrednog stanja smanjili broj zaposlenih za više od 10% (na šta se, pretpostavljamo, neće primenjivati prestanak radnog odnosa onim zaposlenima, kojima je radni odnos, u toku vanrednog stanja, prestao istekom ugovora o radu na određeno vreme), (ii) privremeno prekinula poslovanje pre proglašenja vanrednog stanja, tj. pre 15. marta 2020. godine.

Pitanje: Da li su vozači kamiona iz inostranstva izuzeti od zabrane ulaska u Republiku Srbiju?

ODGOVOR: Na osnovu Odluke o proglašenju bolesti COVID -19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju, izuzimaju se od primene mere zabrane ulaska u Republiku Srbiju. U slučaju tranzita isti se ograničava na period ne duži od 12 časova, od momenta ulaska na teritoriju Republiku Srbije.

Pitanje: Da li postoji mogućnost odlaganja postupaka javnih nabavki zbog nemogućnosti dostave ponuda?

ODGOVOR: Uprava za javne nabavke je na svojoj internet stranici objavila obaveštenje u vezi sa sprovođenjem postupaka javnih nabavki u toku vanrednog stanja. Naime,ukoliko naručioci nisu u mogućnosti da u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama nastave sa sprovođenjem pokrenutih postupaka javnih nabavki, ukazano je na mogućnost obustave postupka u skladu sa članom 109. stav 2.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“