Marinović: Svi mediji poštuju pravilo o zaštiti ličnih podataka pacijenata

0
75

06. april 2020. 13:44
Korona virus
Pirot Plus Online

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović pohvalio je danas sve medije, jer poštuju pravilo o zaštiti ličnih podataka pacijenata, prenosi portal RTV.rs.

Marinović je rekao da, ukoliko osoba koja je zaražena samovoljno pristane da govori za medije, to može biti „umirujuće, a ne uznemirujuće“.

„Ko želi da objavi javno svoj podatak, to je u redu i to može da bude umirujuće, a ne uznemirujuće“, rekao je Marinović na TV Pink, govoreći o informacijama koje će pri tom takav pacijent pružiti javnosti, a koje mogu biti korisne i konstruktivne za građane u ovoj situaciji.

Govoreći o širenju dezinformacija u medijima i na društvenim mrežama, rekao je da se to „tretira negativno i da to zakon prepoznaje“.

„Društvene mreže, mogu sada da se iskoriste na bolji način. Imamo primer Finske, gde su nadležni onima koji imaju veliki broj pratilaca, uputili apel da deluju pozitivno i proaktivno, da pišu o tome kako se zaštititi, gde šta može da se nabavi i slično. To je bio apel koji je naišao na veoma pozitivne reakcije“, rekao je Marinović.

Govoreći o tome da će čak i u ovakvoj situaciji u kojoj se sada svi nalazimo uvek biti onih „koji love u mutnom“, posebno je apelovao na starije građane i penzionere da vode računa kome ostavljaju svoje podatke i kome poveravaju da im obavlja nabavku.

„Zato smo izdali saopštenje u kome navodimo da, ukoliko dobijete poruku ili mejl nekog ko vam je potpuno nepouzdan, da na njega ne odgovarati. Volonteri imaju svoje legitimacije, a osim njih, najbolje je da vam neko iz porodice i bliskog okruženja kupi šta je potrebno“, rekao je poverenik.

Tekst preuzet sa portala RTV.rs.

Naslovna fotografija sa zvaničnog portala Poverenik.rs

Vest preuzeta sa portala „Plus Online“