BLOG UŽIVO: 6. april | N1 Srbija

0
151

19:41

Dačić: Nijedan let po naše državljane ne može da ode bez odobrenja Vučića

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je večeras da nijedan let, kojim se vraćaju državljani Srbije u zemlju, ne može da ode bez odobrenja iz kabineta predsednika Srbije, posle čega slede dozvole Ministarstva saobraćaja, a po sletanju u Beograd putnike preuzimaju ministarstva policije i zdravlja.

19:37

Ljajić: Dve moguće lokacije za privremenu bolnicu u Novom Pazaru

Ministar trgovine Rasim Ljajić potvrdio je da će se Medicinska škola ili sportska hala „Pendik“ u Novom Pazaru preurediti u privremenu bolnicu koja će primati zaražene korona virusom sa lakšom kliničkom slikom.

„Mi smo danas obišli te dve lokacije sa ruskim vojnim lekarima, oni su uzeli podatke, rekli da preliminarno ispunjavaju uslove i u kratkom roku mogu da se preurede, a sutra će dati konačan stav“, rekao je Ljajić za TV „Prva“.

19:36

Sindikat upozorava – pozivaju lekare da se vrate, a hiljade medicinara na birou

Izvor: N1

Umesto što poziva lekare povratnike da „priskoče u pomoć“, država bi trebalo da aktivira više od deset hiljada medicinskih radnika koji čekaju posao na birou, kaže za N1 predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić.

Taj sindikat upozorava i da je trenutno na delu stihijska preraspodela kadrova koji nedostaju u svim zdravstvenim ustanovama jer su brojni medicinari zaraženi ili su u izolaciji.

Pogledajte prilog TV N1

19:34

Kovid ambulante primaju pacijente, na Novom Beogradu i u Zemunu bez većih gužvi

Kovid ambulante pri domovima zdravlja primaju one pacijente koji imaju blage simptome poput određenih respiratornih smetnji uz povišenu temperaturu, a u njima se radi i dijagnostika krvi. Pozitivno testirani pacijenti iz ovih respiratornih jedinica upućuju se na dalje lečenje na neku od klinika zaduženih za zbrinjavanje obolelih od koronavirusa.

Kakvo je stanje u pojedinim beogradskim kovid amulantama proverila je reporterka N1.

19:33

Danica Maksimović: Ne gledam konferencije o virusu, ostanite pozitivni

danica maksimović
Izvor: N1

Glumica Danica Maksimović, gostujući u Danu uživo, poručila je da u vreme pandemije koronavirusa i izolacije neohodno da svi ostanu pozitivni kako bi iz svega izašli kao jači, lepši i bolji ljudi.

Ona navodi da izbegava da gleda konferencije nakon sednica kriznih štabova, ali ističe da svi moraju da se uozbilje.

19:17

U Pirotskom okrugu 21 zaražena osoba

Na području Pirotskog okruga je do danas laboratorijski potvrđena 21 osoba pozitivna na korona virusa od 72 testirane.

Pozitivno je 19 osoba iz Pirota i dve osobe iz Babušnice, saopštio je gradski Zavod za javno zdravlje.

U saopštenju Zavoda se dodaje da je od istog vurusa umro jedan dijabetičar od 54 godine.

19:14

Boris Džonson nije na respiratoru

boris džonson
Izvor: Reuters/Kirsty Wigglesworth/Pool

Britanski premijer Boris Džonson nije na respiratoru, a izveštaji ruskih medija o tome su lažne vesti, potvrdio je njegov portparol za BBC, dok je sam Džonson objavio na Tviteru da u bolnici boravi u „dobrom duhu“ i po savetu lekara, jer je posle 10 dana kućne izolacije zbog koronavirusa i dalje imao simptome, visoku temperaturu i kašalj.

Džonson je, kako prenosi BBC, napisao da je i dalje u kontaktu sa svojim timom i rade zajedno kako bi se borili protiv virusa i da bi svi bili bezbedni.

Premijerov portparol rekao je da Džonson ostaje u bolnici „na posmatranju“, a izveštaje iz Rusije o tome da je premijer na respiratoru nazvao lažnim vestima.

19:12

Zaraza potvrđena kod još troje Pazaraca

U Novom Pazaru su u poslednja 24 sata zabeležena tri nova slučaja zaraženih koronavirusom, pa u ovom gradu sada ima ukupno 25 obolelih, saopštio je Zavod za javno zdravlje.

Ukupno je testirano 11 osoba, od kojih je troje bilo pozitivno, dok kod ostalih nije pronađeno prisustvo virusa COVID-19.

19:11

Mirjana Pantić: Ovo će biti najteža nedelja za Ameriku i za Njujork

Mira Pantić
Izvor: N1

U javnosti se govori da u Njujorku ima dovoljno medicinskih sredstava do srede, a upravo ove nedelje – ne samo Njujork, već i cele SAD, dostići će vrhunac po pitanju broja obolelih i umrlih i očekujem da ćemo dobiti dodatna sredstva, kaže za N1 novinarka i profesorka medija, komunikacija i vizuelnih umetnosti na njujorškom Univerzitetu Pejs Mirjana Pantić.

Navodi da od guvernera države Njujork dobijaju svakodnevno potpune informacije, i to tonom koji ne unosi paniku, i da im je to svima važno kako bi znali kako da se ponašaju.

19:06

Manji broj novoobolelih u Italiji, oporavilo se skoro 23.000 ljudi

U Italiji je u protekla 24 sata registrovano 3.599 obolelih od korona virusa, 717 manje nego u nedelju, a od početka epidemije ukupno je bilo 132.547 slučajeva, saopšteno je danas.

S druge strane, od sinoć je umrlo 636 ljudi, što je 111 više nego juče. Ukupno su preminule 16.523 osobe, više nego u bilo kojoj drugoj državi.

18:58

Deset novih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori, ukupno 233

U Crnoj Gori je još deset osoba obolelo od koronavirusa tako da se broj zaraženih popeo na 233. Novooboleli su iz Nikšića (8) i Podgorice (2).

Svi su kontakti ranije potvrđenih slučajeva. U Crnoj Gori su do sada umrle dve osobe od koronavirusa.

18:55

Infektolog: Virus podao ali ima slabe tačke, hlorokin da daju isključivo lekari

Zorić i Milorad
Izvor: N1

Jedan od najiskusnijih srpskih infektologa prof. dr Milorad Pavlović izjavio je za N1 da se novi koronavirus razlikuje od svih dosad poznatih, „iako pripada korona grupi virusa koju smo poznavali i koja je bila sinonim lakih infekcija“.

„Ali onda je došla nova grupa vriusa, beta koronavrius koji su bili zastrašujuće najavljeni dolaskom SARS-a i MERS-a. Kad je reč o SARS-u, bilo je dosta umrlih, ali se epidemija merama koje su preduzete smirila pa je taj virus iščezao iz cirkulacije“, podseća Pavlović.

18:46

Trudnica iz Podgorice, obolela od koronavirusa, rodila zdravu bebu

U bolnici Kodra u Podgorici se porodila žena koja je pre tri dana bila pozitivna na koronavirus, a prvi test pokazuje da je beba dobro i negativna, rekao je šef kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović.

18:46

Đurić: Nije neohodno plašiti građane, teško biti stručnjak unutar tela s vlašću

predrag đurić
Izvor: N1

Ne mogu da budem siguran da su sve mere koje se uvode donete od strane stručnjaka a da nisu modifikovane od strane vlasti – tako je i u ostalim državama, prosto je nemoguće bez uplitanja politike, rekao je za Dan uživo epidemiolog Predrag Đurić.

On je rekao da je komplikovano biti stručnjak unutar tela zajedno sa vlašću, kao i da nije neophodno plašiti građane.

18:39

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija zaražena koronavirusom

Državna sekretarka u Ministarstva finansija Jelena Tanasković zaražena je koronavirusom, potvrdilo je Ministarstvo finansija. Tanasković je pozitivno testirana, ima lakše simptome i oseća se dobro, potvrđeno je za Blic.

To je peti slučaj koronavirusa u Vladi Srbije, posle savetnika u Ministarstvu prosvete Aleksandra Pajića i još dvoje zaposlenih, Miloša Blagojevića i Radovana Živkovića. Pre njih, virus je zabeželen kod državnog skretara u Ministarstvu ekologije Branislava Blažića, koji je preminuo 1. aprila na Infektivnoj klinici.

Zbog sumnje da je zaražen koronavirusom u bolnici je zadržan i ministar kulture Vladan Vukosavljević, ali rezultati su negativni, pa je utvrđeno da on ima zapaljenje pluća.

18:37

Merkel: EU se kroz pandemiju suočava sa najvećim izazovom od svog osnivanja

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da se sa pandemijom koronavirusa EU suočava sa svojim najvećim iskušenjem od svog osnivanja.

Ona je takođe rekla, na konferenciji za novinare u Berlinu, da „odgovor“ na tu krizu može samo biti „više Evrope, jedna jača Evropa i jedna Evropa koja dobro funkcioniše.

18:27

Još tri smrtna slučaja u Severnoj Makedoniji, ukupno obolelih 570

U Severnoj Makedoniji su umrla još tri pacijenta od bolesti COVID-19, pa je broj umrlih porastao na ukupno 21, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

On je na onlajn-konfereneciji za novinare rekao da su na Klinici za infektivne bolesti u Skoplju umrli čovek iz Kočana (40), kao i pacijent (65) iz Tetova, koji nisu imali druge bolesti, kao i žitelj Tetova (69) s tumorom na mozgu.

18:26

„MB – Namenska“ donirala alkohol

Preduzeće „Milan Blagojević – Namenska“ Lučani doniralo je Ministarstvu odbrane 55.000 litara alkohola koji je deficitarna komponenta u proizvodnji sredstava za dezinfekciju, neophodnih u borbi protiv korona virusa, saolpštilo je dans Ministarstvo.

Donacija preduzeća „Milan Blagojević – Namenska“ namenjena je za potrebe ruskih timova koji dezinfekuju prostor i zdravstvene ustanove u Srbiji u cilju suzbijanja infekcije koronavirusa.

18:25

Na VMA pregledano 2.350 građana

Na prijemno-trijažnom punktu ispred Centra hitne pomoći Vojno- medicinske akademije (VMA) od 25. marta do 6. aprila pregledano je 2.350 građana.

„U istom periodu posle trijaže, u Centru hitne pomoći VMA pregledana su 1.383 pacijenta čije je zdravstveno stanje zahtevalo dalje dijagnostičke i terapijske procedure. Od toga, na stacionarno lečenje u VMA primljena su 274 pacijenta, 239 civilnih i 35 vojnih osiguranika i urađeno je 47 hitnih operativnih procedura“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ranije je nakon konsultacija sa ekspertskim timom iz Kine, doneta odluka da VMA zbog sistema centralne ventilacije nije adekvatna za prijem pacijenata obolelih od koronavirusa, pa su u tu bolnicu upućivani svi ostali pacijenti kojima je neophodna hitna medicinska pomoć, nezavisno od vrste zdravstvenog osiguranja, navedeno je u saopštenju.

18:24

Počelo testiranje uzoraka u laboratoriji u Nišu

Referentna laboratorija u Nišu počela je da testira uzorke na koronavirus, te će dnevno ispitivati 200 uzoraka čime će se ubrzati prikupljanje tačnog broja inficiranih građana i brže donositi mere zaštite kojima bi se sprečilo dalje širenje virusa.

Testiranje se vrši u Laboratoriji za bakteriološke zoonoze i molekularnu dijagnostiku u okviru Veterinarskog specijalističkog instituta u Nišu (VSI) zahvaljujući modernoj opremi koju je obezbedila Evropska unija, saopštio je EU info centar.

Testiranje uzoraka na koronavirus do pre nekoliko dana je rađeno samo u nacionalnom Institutu „Torlak“ u Beogradu i Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Zbog povećanja broja obolelih, testiranja će sada biti moguća i u drugim zdravstvenim institucijama, među kojima su i laboratorije u veterinarskim instituima u Kraljevu i Novom Sadu čiji je rad značajno unapređen donacijama i podrškom EU, navode iz EU info centra.

Prva takva laboratorija u Batajnici, kod Beograda, počela je testiranje početkom aprila, a u njenu izgradnju i opremanje EU je uložila 7,5 miliona evra.

18:23

Širenje koronavirusa u Norveškoj „pod kontrolom“

Norveška, koja je uvela poluizolaciju, uspela je da stavi „pod kontrolu“ širenje koronavirusa na svojoj teritoriji, ocenila je danas vlada koja neće, međutim, ublažavati donete mere.

Stopa reprodukcije bolesti, odnosno broj osoba zaraženih od svakog pacijenta, pala je ispod jedan na 0,7 u odnosu na 2,5 pre usvajanja mera u borbi protiv pandemije koronavirusa.

„To znači da smo stavili epidemiju pod kontrolu“, rekao je na konferenciji za novinare norveški ministar zdravlja Bent Goe.

Da bi sprečila širenje virusa, Norveška je ograničila kretanje, zatvorila javna mesta poput kafića, sala za vežbanje i frizerskih salona, a zabranila je i sportske i kulturne događaje. Međutim, šetnja na otvorenom i džoging su dozvoljeni, a otvorena je i većina prodavnica.

18:17

MAT: Izdašan i darežljiv program ekonomskih mera Vlade

Program ekonomskih mera Vlade Srbije za podršku privredi Srbije i smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom koronavirusa je „izdašan i darežljiv“ prema poslodavcima, a još više prema zaposlenima, konstatuje se u najnovijem izdanju ekonomskog biltena „Mesečne analize I trendovi“ (MAT).

18:16

Erdogan izrazio saučešće Vučiću zbog žrtava koronavirusa u Srbiji

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poslao je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom epidemije koronavirusa koja je pogodila Srbiju, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

18:16

Ruska kompanija registrovala test na koronavirus koji daje rezultat za 40 minuta

Biofarmaceutska kompanija Generium, locirana u ruskom regionu Vladimir, registrovala je prvi test za otkrivanje prisustva koronavirusa u roku od 40 minuta i sa tačnošću od 94 odsto, objavila je ta kompanija, prenosi Itar tas.

Preliminarna obrada traje 35 minuta, a za pojačavanje je potrebno dodatnih 25 minuta, pa bi uzorak trebalo da bude spreman za sat, navodi se u saopštenju i dodaje da je test 3. aprila već poslat u druge ruske regione.

17:58

Na severu Kosova 33 zaraženih, preminula jedna osoba

Broj zaraženih koronavirusom na severu Kosova povećan je za šest tako da se sa današnjim danom broj povećao na 33, od kojih je jedan preminuo. U Kosovskoj Mitrovici ih je 18, devet u Zvečanu, tri u Leposaviću i dvoje obolelih u Zubinom Potoku.

Na konferenciji za štampu Kriznog štaba koja je održana u Mitrovici ocenjeno je da je situacija sve teža, a građanima je upućen apel da poštuju preporuke lekara i kriznih štabova na severu Kosova.

Pacijenati su , prema rečima lekara u dobrom u opštem stanju, 17-oro sa lakšom kliničkom slikom smešteno u Studentskom centru, na infektivnom odeljenju leči se osmoro pacijenata, petoro se leči u Nišu, a dvoje u Beogradu.

17:57

Sloga poziva na zabranu rada Jure

Udruženi sindikati Sloga pozvali su državu i nadležne organe da odmah postupe po zakonu i potpuno zabrane rad kompaniji Jura u Leskovcu do daljeg, jer je u pogonu potvrđen jedan slučaj kovida-19, dok je u poslednja dva dana 74 radnika poslato u izolaciju.

Taj sindikat u saopštenju pita šta još treba da se desi da ta južnokorejska kompanija, “poznata po šikaniranju radnika i zabrani sindikalnog delovanja”, shvati da je u Srbiji gost i da Ustav i zakoni važe i za nju.

Sloga upozorava da uopšte ne razume današnji potez gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića da održava sastanke sa rukovodstvom Jure na kojima se dogovara koliko će radnika raditi na 5.000 metara kvadratnih, kada je propisano da nema okupljanja više od dve osobe.

17:49

Grčka očekuje da se život u normalu vrati sredinom maja

Grčka, koja je manje pogođena pandemijom koronavirusa od nekih evropskih zemalja, nada se povratku u normalu sredinom maja, pod uslovom da građani nastave da striktno poštuju izolaciju.

„Ostajanjem kod kuće u aprilu, u maju ćemo moći da uživamo u prvim rezultatima našeg odgovornog ponašanja“, izjavio je portparol grčke vlade Stelios Petsas.

17:37

Donacija maski vojnom sindiaktu

Vojnom sindikatu Srbije uručena je donacija od 150 zaštitnih maski za pripadnike vojske, rečeno je FoNetu u tom sindikatu.

Maske su uručili vlasnik preduzeća za proizvodnju tekstila PWL iz Šapca Vlada Pavlović i urednik Podrinjskih novina Hanibal Kovač, a odmah će biti podeljene pripadnicima Vojske Srbije koji su radno angažovani u vreme pandemije koronavirusa.

17:37

Majka Pepa Gvardiole preminula od posledica koronavirusa

Majka trenera fudbalera Mančester sitija Pepa Gvardiole umrla je u 82. godini u Barseloni od posledica koronavirusa. Siti se u saopštenju oprostio od Dolors Sale Kario.

„Svi povezani sa našim klubom upućuju najiskrenije saučešće Pepu, njegovoj porodici i svim njihovim prijateljima“, navodi se u saopštenju Mančester sitija.

17:29

Porugal danas zabeležio najmanji rast broja zaraženih

Portugal je danas zabeležio procentualno najmanji dnevni rast broja zaraženih koronavirusom od početka epidemije.

U Portugalu su u prethodna 24 sata zaražene 452 osobe, 302 manje nego juče, a ukupno je 11.730 obolelih, javlja AP.

Proteklog dana preminulo je 16 pacijenata, 13 manje nego u nedelju, a korona je ukupno odnela 311 života.

17:27

EU bi mogla Kosovu da pomogne sa 160 miliona evra

Šefica Kancelarije EU na Kosovu, Natalija Apostolova je danas saopštila da EU može Kosovu staviti na raspolaganje 160 miliona evra. Ona se danas susrela sa ministrom finansija Besnikom Bisljimijem i ministarkom privrede Rozetom Hajdari kojima je prenela poruke da će EU nastaviti da podržava Kosovo.

„Razgovarala sam danas sa ministrima Rozetom Hajdari i Besnikom Bisljimijem i Evropa će i dalje nastaviti da podržava Kosovo u borbi protiv COVID 19. Može da se stavi na raspolaganje do 160 miliona evra od strane EU u naredna dva, tri meseca kao makro financijska podrška i sredstva IPA 2, kao podrška privatnom sektoru, poljoprivredi i borbi protiv siromaštva“, napisala je Apostolova na Tviteru.

17:23

MMF ohrabren privrednim oporavkom u Kini, ali upozorava da je rano za radovanje

Skromni ekonomski oporavak u Kini posle naglog prekida da bi se zaustavila pandemija korona virusa je „ohrabrujući“, rekao je danas glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) istovremeno upozoravajući da se ne treba prerano radovati pošto je neizvesnost i dalje „ogromna“.

„Oporavak u Kini, mada ograničen, je ohrabrujući, ukazuje da mere za zaustavljanje pandemije mogu da imaju uspeha u kontroli epidemije“, ocenio je Gita Gopinat u zajedničkom blogu sa Džonom Bludornom, jednim od šefova odeljenja za istraživanje MMF-a i Damianom Sandrijem ekonomistom Fonda.

17:22

NBS: Banke ne mogu jednostrano da raskinu ugovore sa menjačnicama

Narodna banka Srbije (NBS) donela je danas Instrukciju o načinu privremenog postupanja banaka u radu sa ovlašćenim menjačima za vreme trajanja vanrednog stanja. Instrukcija se odnosi na banke koje imaju zaključene ugovore sa ovlašćenim menjačima i njome se privremeno uređuje način postupanja banaka za vreme trajanja vanrednog stanja proglašenog usled širenja korona virusa, objavila je centralna banka na svom sajtu.

Instrukcijom se propisuje da banka ne može jednostrano da raskine ugovor koji je zaključila sa ovlašćenim menjačem samo zbog okolnosti koje se odnose na njeno izmenjeno poslovanje tokom trajanja vanrednog stanja kao što je na primer smanjenje obima aktivnosti ili privremeni prestanak rada pojedinih poslovnih jedinica.

17:21

U Pomoravlju zaraza dosad potvrđena kod 152 osobe

Prema podacima od 16 časova ćuprijskog Štaba za vanredne situacije, u poslednja 24 sata koronavirusom je na području šest opština Pomoravlja novozaraženo 32 građana. Od početka epidemije, na ovom području su 152 osobe testirane pozitivno.

Ćuprija je i dalje jedno od žarišta epidemije u Srbiji i ima ukupno 86 pozitivnih pacijenata na Covid-19.

„U Paraćinu je nešto manje, potvrđenih je 31, u Jagodini 23, Svilajnac ima sedam zaraženih, Despotovac troje i Rekovac dvoje. Od utorka kreće testiranje u svim domovima zdravlja u Pomoravskom okrugu. Obuku medicinskih radnika iz Pomoravlja za testiranje na virus obavio je Zavod za javno zdravlje Ćuprija“, kaže za N1 komandant Štaba za vanredne situacije Ćuprije Ninoslav Erić.

Erić ističe da je dezinfekcija Doma zdravlja i Opšte bolnice u Ćupriji u završnoj fazi, a obavlja je jedinica ruske vojske opremljena opremom za tu namenu.

17:07

SAD odbacuju optužbe da su prisvojile maske za Nemačku

SAD su odbacile danas optužbe Berlina prema kojima su preusmerile ka sebi oko 200.000 zaštitnih maski u okviru mera za suzbijanje novog koronavirusa namenjenih za nemačku policiju i osudile kampanju dezinformacija koja izaziva podele.

„Vlada SAD nije preduzela nikakvu meru da preusmeri isporuku maski (kompanije) 3M namenjene Nemačkoj i nemamo saznanja o takvoj isporuci“, rekao je za Frans pres portparol američke ambasade u Nemačkoj.

Nemački zvaničnici u petak su izjavili da je porudžbina od 200.000 zaštitnih maski za KOVID19 namenjena berlinskoj policiji „konfiskovana“ na aerodromu u Bangkoku u Tajlandu, sumnjajući da se radi o američkoj intervenciji.

Ministar za unutrašnje poslove nemačke države Berlin Adreas Gajzel je čak upotrebio izraz „moderna piraterija“ i rekao da se ne postupa tako sa transatlantskim partnerima.

17:06

Hitrou zatvara jednu pistu

Najveći aerodrom u Velikoj Britaniji i jedno od glavnih čvorišta svetskog vazdušnog saobraćaja Hitrou zatvoriće jednu od dve piste i obustaviti aktivnosti na terminalima zbog pandemije koronavirusa.

Aerodrom će ostati otvoren kako bi se omogućilo dopremanje medicinske opreme i prehrambenih namirnica u Veliku Britaniju i omogućio transport Britanaca iz inostranstva, navodi se u saopštenju Hitroua.

16:57

Albancima iz dijaspore koji dođu u maticu porodica će morati da plati karantin

Predsednik Vlade Albanije Edi Rama izjavio je da će državljanima Albanije biti dozvoljen ulazak u zemlju samo ako imaju neodložan razlog, ali da će posle prelaska granice, zbog epidemije koronavirusa, morati da sledeće dve nedelje provedu u hotelskom karantinu, što će platiti njihove porodice.

Rama je izneo podatak da je 19 vozila blokirano na graničnom prelazu iz Grčke i ocenio da je dolazak Albanaca koji žive u drugim zemljama sada neprihvatljiv.

16:56

Proširene mere zabrane kretanja u Severnoj Makedoniji

Na predlog Komisije za zarazne bolesti Ministarstva zdravlja, kao i Generalnog kriznog štaba, vlada Severne Makedonije je donela odluku o proširenju zabrane kretanja građana širom zemlje, objavio je premijer Oliver Spasovski na Fejsbuku.

Kako prenosi makedonska nacionalna televizija MRT, kretanje svih građana na teritoriji čitave zemlje zabranjeno je radnim danima od 16 časova, pa sve do 5 sati ujutru.

16:55

Zbog pandemije koronavirusa u Africi ugroženo 20 miliona radnih mesta

Pandemija koronavirusa bi mogla da ima katastrofalne posledice u Africi, kao što je gubitak 20 miliona radnih mesta ili povećanje zaduženosti, ocenila je Afrička unija.

„Gotovo 20 miliona radnih mesta, kako u formalnim tako i u neformalnim sektorima, ugroženo je na kontinentu ukoliko situacija ostane ovakva“, navodi se u studiji Afričke unije i ističe da su najugroženije zemlje čija se privreda oslanja na turizam ili na proizvodnju nafte.

16:36

Lekari: 160 zdravstvenih radnika pozitivno, suzbiti ulazak virusa u bolnice

U Srbiji je testirano 868 zdravstvenih radnika, 160 njih je bilo pozitivno, rekla je zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević.

Sad se vidi jasno da su među prioritetima zdravstveni radnici, ulazak virusa u bolnice je sasvim moguć i to treba što pre suzbijati, rekao je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare. Kazao je i da se broj testiranih osoba povećava iz dana u dan.

Kisić Tepavčević je rekla da u ukupnoj strukturi obolevanja od Kovida 19 zdravstveni radnici čine 8,3 odsto obolelih.

16:32

U Juri radi jedan pogon sa oko 200 radnika

Kako je i najavljeno, posle kratke pauze, proizvodnja u leskovačkoj „Juri“ pokrenuta je samo u jednom postrojenju sa oko 200 radnika.

Odluka o minimalnom radu doneta je nakon saznanja da je jedan radnik pozitivan na koronavirus i posle apela javnosti i vlasti na kompaniju.

16:30

Od koronavirusa obolela 1.132 američka vojnika, najviše u mornarici

Među pripadnicima američkih oružanih snaga registrovana su 1.132 obolela od koronavirusa i njihov broj se povećava, jer ih je u petak bilo 978, saopštio je Pentagon.

Pored toga, prema poslednjim podacima zaražena su i 303 pripadnika Nacionalne garde, preneo je AP.

16:29

Unija poslodavaca: Mere Vlade neće imati efekta ako hitno ne krene primena

Unija poslodavaca traži da država počne isplatu minimalca od 10. aprila, i poručuje da mere neće imati efekta ako hitno ne krene primena.

Unija je, nakon opsežne konsulatcije sa privrednicima, došla do zaključka da je potrebno da se mere u okviru predstavljenog paketa preciziraju, kao i da se donesu i dodatne mere.

16:28

Kisić: Ljudski da smešteni na Sajmu sebi organizuju boravak, alkohol zabranjen

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je, upitana o snimcima smeštenih na Beogradskom sajmu na kojima organizuju zabave sa pićem i muzikom, da su u toj privremenoj bolnici smešteni oni koji su dobrog opšteg zdravstvenog stanja i da je razumljivo da pokušavaju da sebi organizuju boravak tamo.

Kisić Tepavčević je ipak dodala i da je u privremenim bolnicama nije dozvoljen alkohol.

16:27

Papa izdvojio 750.000 dolara za pomoć siromašnim zemljama u borbi protiv virusa

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja izdvojio je početnih 750.000 dolara pomoći za bolnice, škole, staračke domove i druge ustanove koje vodi Katolička crkva u siromašnim zemljama koje će se koristiti u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Papa je pozvao crkve širom sveta da doprinesu fondu kojim upravlja Papsko misijska unija, koja je njegov zvanični kontakt sa 1.110 uglavnom siromašnih biskupija u Aziji, Africi, Okeaniji i regionu Amazonije.

16:26

Postepen i spor pad širenja koronavirusa u Iranu

Kriva zaraze novim koronavirusom u Iranu izgleda da je „postepeno i sporo“ krenula da pada, pokazuju objavljeni podaci, ali Vlada upozorava da je bolest daleko od savladane.

Od bolesti KOVID19 umrlo je još 136 ljudi u poslednja 24 časa, što dovodi do 3.739 ukupno umrlih u Iranu, rekao je portparol Ministarstva zdravlja Kianuš Džahanpur na konferenciji za novinare, koja se održava svakog dana i koju prenosi televizija.

16:25

Kako koronavirus bira svoje žrtve?

Jedna od najvećih nepoznanica sa kojom se susreću zdravstveni radnici u borbi sa COVID-19 je način na koji virus bira žrtve.

Najčešće od njegovih posledica umiru starije osobe i one sa hroničnim bolestima,ali sve je više slučajeva smrtnog ishoda među mladim i zdravim ljudima i među medicinskim osobljem izloženim virusu koji nemaju simptoma.

Opširnije na stranici ZDRAVLJE

15:35

Niš priprema pakete za penzionere i ugrožene porodice

Grad Niš izdvojio je 100 miliona dinara za obezbeđenje paketa sa namirnicama i higijenskim sredstvima za 40.000 penzionera, izjavio je  gradonačelnik Niša i komandant gradskog Štaba za vanredne situacije Darko Bulatović.

Zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur je rekao da je grad već izdvojio sredstva za nabavku više od 2.100 humanitarnih paketa za ekonomski ugrožene porodice koje se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad.

15:31

Udruženje banaka Srbije doniralo sredstva za 50 respiratora

Udruženje banaka Srbije saopštilo je da je sa svojim članicama doniralo sredstva za nabavku 50 respiratora, kako bi pomoglo u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Finansijska podrška Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje na nivou bankarskog sektora do sada je vredna oko 100 miliona dinara, a pojedinačne akcije banaka nastavljaju se i dalje, navedeno je u saopštenju.

15:27

Nedimović najavio „elektronsku pijacu Srbije“

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je, gostujući na RTS, da će tim stručnjaka pokušati da do kraja nedelje stavi u funkciju „elektronsku pijacu Srbije“, odnosno sistem koji će povezati prodavce, kupce i one koji su spremni da dostave robu, koja sada nije dostupna jer su pijace zatvorene zbog epidemije koronavirusa.

15:20

Još sedmoro preminulih u Srbiji, 2200 „pozitivnih“

Za poslednja 24 sata u Srbiji je od koronavirusa preminulo još sedam osoba, ukupno 58.

Muškog pola 42, ženskog 16, a procenat smrtnosti je 2,63 odsto, preneo je epidemiolog Predrag Kon.

Na respiratorima je 101 pacijent.

Do 15 časova, 6. aprila 2020. godine, registrovano je ukupno 2.200 potvrđenih slučajeva COVID 19.

15:15

Telefon za prevenciju torture

U cilju praćenja postupanja prema licima uhapšenim tokom vanrednog stanja, Zaštitnik građana je uveo posebnu telefonsku liniju Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM) na broj: 066-800-7013, koja je dostupna svih sedam dana u nedelji u periodu od 8 do 22 časa, saopšteno je iz kancelarije Zaštitnika građana. Detaljnije u odvojenoj vesti.

15:14

Nemačka sastavila listu koraka

Nemačka je sastavila listu koraka, uključujući obavezno nošenje maski u javnosti, ograničenja javnih skupova i brzo utvrđivanje lanaca zaraze, kako bi omogućila postepenu normalizaciju života nakon okončanja vanrednih mera 19. aprila.

Nemačka je pod blokadom od 22. marta, a restorani i većina radnji su zatvoreni.

15:07

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, na predlog Vlade RS, donela je dve uredbe sa zakonskom snagom, koje će trajati za vreme vanrednog stanja u ovom bh. entitetu.

15:00

RTS: Stigao avion iz Bratislave

Avion sa 145 građana Srbije vratio se iz Bratislave, javlja RTS.

Ministar Dačić izjavio je da će sutra biti organizovan let za naše građane iz Pariza i Frankfurta.

14:56

Prvi pacijenti u Novosadskom sajmu

Prvi pacijenti stigli su jutros oko devet časova u privremenu bolnicu u hali 1 Novosadskog sajma, potvrđeno je Tanjugu u Gradskom štabu za vanredne situacije.

Prema inforamcijama naše reporterke to su pacijentii sa lakšom kliničkom slikom koji ne zahtevaju hospitalizaciju.

14:45

Pčelari apeluju: Dozvolite da nahranimo i napojimo pčele

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) apelovao je na državu da dozvoli izlazak vlasnicima pčelinjaka, starijim od 65 godina, da ih obiđu i dohrane i napoje pčele i uklone izumrla društva.

14:43

Novi Pazar novo žarište, u Čačku 13 hospitalizovanih

Novi Pazar je novo žarište koronavirusa u Srbiji. Prema poslednjim informacijma u Novom Pazaru su 22 novoobolela među kojima i troje dece.

U centralnoj Srbiji najviše pozitivnih je u Rasinskom okrugu, njih 79.

U Čačku je prema poslednjim dostupnim informacijama dvoje novoobolelih, a ukupno 13 je hospitalizovano do sada.

U Kraljevu, od poslednjih 16 testiranih nijedan nije bio pozitivan, tako da ih ima pet.

14:39

Oni koji su uzeli vaučere, mogu da pomere termine

Građani Srbije, kojima su za ovu godinu odobreni turistički vaučeri, svoje rezervacije mogu da iskoriste do 20. novembra, što znači da u dogovoru sa izdavaocem smeštaja termine mogu da pomere za period nakon okončanja krize izazvane virusom COVID 19, saopštilo je Ministarsvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Detaljnije u odvojenoj vesti.

14:38

Irski premijer, zbog situacije, ponovo oblači beli mantil

Irski premijer Leo Varadkar vraća se lekarskom pozivukako bi pomogao u borbi protiv širenja epidemije koronavirusa, saopšteno je iz kancelarije premijera, objavio je briselski portal Euraktiv (euractiv.com).

14:35

AFP: Više od 70.000 umrlih, 1,2 miliona zaraženih

Više od 70.000 ljudi umrlo je od posledica koronavirusa u svetu, dok je zaraženo više od 1,2 miliona ljudi, najnoviji su podaci agencije Frans pres.

14:28

Još jedna osoba preminula u Hrvatskoj

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je 40 novih slučajeva pozitivnih na COVID-19, a ukupno ih je 1222.

Zabeležen je i još jedan smrtni slučaj, muškarac srednje životne dobi koji nije bolovao od hroničnih bolesti, rekao je ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš. Ukupno, u Hrvatskoj je preminulo 16 ljudi.

Na respiratoru je 36 osoba, rekao je Beroš.

14:05

Češka planira postepeno ublažavanje mera

Češki ministar zdravlja Adam Vojteh izjavio je u Pragu da Češka uspeva da kontroliše epidemiju koronavirusa, te može već od srede, ako se stanje ne promeni, da postepeno ublažava restriktivne mere, „što bi logično dovelo i do kontrolisanog izlaganja populacije virusu kako bi ljudi stekli imunitet, te i na taj način zaštitili rizične grupe“.

14:03

U Sloveniji ukupno 30 peminulih

Slovenački epidemiolozi procenjuju da se ta zemlja bliži ključnoj fazi epidemije koronavirusa i nadaju se smirivanju broja novoobolelih krajem aprila, rekao je na konferenciji za novinare portparol kriznog štaba za koronavirus Jelko Kacin.

Prema najnovijim podacima vlade, u Sloveniji su u nedelju testiranjem potvrđena nova 24 slučaja zaraženih Covidom-19, obavljeno je 489 dodatnih testiranja, a umrle su dve osobe, pa je sada ukupan broj umrlih 30.

13:44

Još 637 umrlih u Španiji, ali broj opada

U Španiji je u ponedeljak broj umrlih i zaraženih koronavirusom nastavio da opada, mada su vlasti upozorile na mogućnost da brojke ne pokazuju pravu sliku zbog sporijeg prijavljivanja podataka tokom vikenda.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je registrovano 637 novih smrtnih slučajeva u prethodna 24 sata što je najmanji broj žrtava u jednom danu tokom prethodnih 13, što je ukupno više od 13.000 od kada je pandemija pogodila zemlju.

13:42

Francuska pred recesijom najvećom od Drugog svetskog rata

Francuska će zbog koronavirusa imati u ovoj godini najveću recesiju od kraja Drugog svetskog rata, ocenio je ministar privrede Bruno Le Mer.

„Najlošiji rast koji je Francuska zabeležila od 1945. godine bio je -2,2 odsto 2009. nakon velike finansijske krize iz 2008. Ove godine ćemo verovatno biti mnogo dalje od -2,2 odsto„, rekao je ministar pred komisijom za ekonomske poslove Senata.

13:41

Kina pomaže i Izraelu

Prvi avion iz Kine sa 20 tona medicinske opreme, uključujući maske i zaštitna odela za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom sleteo je u Izrael, saopštilo je izraelsko Ministarstvo odbrane.

Jedanaest aviona sa milionima komada medicinske opreme, uključujući respiratore, stići će u Izrael iz Kine, kako je sinoć najavljeno.

13:40

Beogradski centar za ljudska prava kaže da će prekršioci zabrane kretanja biti abolirani

Beogradski centar za ljudska prava ocenio je da će nakon ukidanja vanrednog stanja građani koji su gonjeni zbog kršenja Naredbe o ograničenju i zabrani kretanja biti abolirani.

„Drugim rečima, prekršajni sudovi neće moći da ih kazne, već će biti prinuđeni da obustave sve nepravosnažne prekršajne postupke“, saopštio je Centar.

13:38

Dve osobe preminule na Kosovu

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da su dve osobe preminule jutros od posledica zaraze koronavirusom.

Preminuli su 59-godišnji muškarac iz Prištine, koji je primljen na infektivnu kliniku u subotu i 70-godišna žena iz sela Koriša u opštini Prizren, kojoj je u petak dijagnosticiran virus. Detaljnije OVDE.

13:37

Austrija se od iduće nedelje postepeno vraća u normalan život

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da njegova vlada namerava da sledeće nedelje odobri obnavljanje rada nekih prodavnica, kao početak postepenog povratka u normalan život ugrožen pandemijom koronavirusa.

Kurc je precizirao da je cilj da u utorak male prodavnice budu otvorene za ograničen broj kupaca, koji moraju nositi maske.

13:25

Od 67 zaraženih zdravstvenih radnika u „Dedinju“, 11 su lekari

I pored svih preduzetih mera da do infekcije ne dođe, radeći urgentna stanja, jer zbrinjavamo akutne infarkte za ceo Beograd i širi region, a imamo urgentna stanja u kardiovaskularnoj hirurgiji, primali smo pacijente koji su potpuno asimptomatski, nemaju temperaturu, imaju normalan laboratorijski nalaz i nalaz na rengenu pluća, rekao je dr Bojić.

Oni su, kako prenosi, podvrgnuti normalnim intervencijama, i dva-tri dana posle uspešno sprovedenih intervencija, dobili su temperaturu. Takvi pacijenti, kaže, „imaju pravo“ na takvu temperaturu u tom periodu iz raznih razloga, ali su ipak, zbog mera predostrožnosti, uzeli biseve, testirali ih i videli da su koronapozitivni.

„Da bi sprečili scenario iz italijanskih bolnica, preduzeli smo energičnu meru da istestiramo pacijente i zaposlene, i od 250 urađenih testova, dobili smo da su 67 zaposlenih pozitivni i devet pacijenata. Odmah smo zaposlene isključili iz procesa rada, javili su se nadležnom epidemiologu i javili su se nadležnima“, kaže za N1 Bojović.

Od tih 67 zaraženih, 11 su lekari, ostalo su seste, tehničari i pomoćno osoblje koje učestvuje u lečenju, dodao je. „Primetili smo, u strukturi naših zaposlenih, da je to uglavnom osoblje koje je radilo u službama anesteziologije, hirurgije i intenzivne nege“, navodi.

12:56

Vesić, u ime Beograđana, poklonio uniforme Infektivnoj

vesić donacija
Izvor: Beoinfo

Lekari, medicinske sestre i drugo osoblje na Кlinici za infektivne i tropske bolesti Кliničkog centra Srbije, gde se leče oboleli od koronavirusa, dobili su na poklon 220 uniformi. To im je u ime svih Beograđana darivao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, preneo je Beoinfo.

On se, kako je rekao za Tanjug, odrekao dve plate kako bi bio kupljen materijal za uniforme koje su krojači jedne firme koja šije uniforme sašili besplatno.

„Besplatno su sašili 220 uniformi za ljude koji rade na Infektivnoj klinici. Jedino na čemu sam insistirao je da uniforme imaju grb grada Beograda jer su oni Beograđani, rade u Beogradu i srećan sam što su ti, naši heroji dobili uniforme“, rekao je Vesić.

12:45

Vučić u Novom Pazaru, isporučeno 10 kliničkih i tri transportna respiratora

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da isporuka 10 kliničkih i tri transportna respiratora bolnici u Novom Pazaru pokazuje da je svejedno da li je neko Bošnjak ili Srbin i da će se država boriti za zdravlje i jednih i drugih.

Vučić je posle sastanka sa predstavnicima Kriznog štaba Novog Pazara rekao da je bolnici u tom gradu dostavljeno i 22.000 hirurških i 3.000 epidemioloških maski, mnogo hiljada rukavica, 250 skafandera. Detaljnije u odvojenoj vesti.

12:42

Nemački mediji: Oporavak neće biti brz

U Nemačkoj se raspravlja kada i po kojim kriterijumima popustiti mere protiv širenja virusa.Većina komentatora nemačkih listova misli da se to neće desiti brzo i lako i da je bolje na vreme to objasniti građanima.

12:32

TS traži ključne informacije o nabavkama tokom vanrednog stanja

Transparentnost Srbija pozvala je državne organe i zdravstvene ustanove da objave ključne informacije o svim nabavkama koje su sproveli od uvođenja vanrednog stanja, uključujući i one nabavke kod kojih nije primenjen Zakon o javnim nabavkama.

„Iako je radi transparentnosti javnih rashoda ustanovljen državni Portal javnih nabavki, građani Srbije su ovih dana informacije o velikim nabavkama dobijali na druge načine, putem Instagram profila i kroz medijske izjave predsednika Republike“, navela je TS u saopštenju.

12:10

Dačić najavio letove za Bratislavu, Pariz i Frankfurt, Vašington

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će danas biti organizovan let za Bratislavu, sutra let Pariz-Frankfurt, a u sredu za Vašington za povratak državljana Srbije u zemlju.

„Do sada smo prevezli oko 5.000 ljudi, i to 2.500 avionima, a organizovali smo i autobuse za neke koji su bili blokirani“, rekao je Dačić za TV Hepi.

12:08

VMC na Karaburmi spreman

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je Vojnomedicinski centar Karaburma danas od 7.30 u potpunosti spreman da primi prve pacijente, koji su srednje ili teško oboleli od koronavirusa.

Vulin, koji je jutros obišao vojnu bolnicu, rekao je da je u toj ustanovi raspoređeno 15 respiratora, od kojih je 10 iz Vojnomedicinske akademiije, a pet je obezbedio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Detaljnije u odvojenoj vesti.

Aleksandar Vulin
Izvor: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Duška Stefanović

12:03

Novinar o situaciji u Švedskoj za N1

„O opasnostima od koronavirusa u Švedskoj govore eksperti, dok političari pričaju o načinima za izlazak iz ove krize, pre svega kroz pomoć privredi i malim preduzećima. Jer, mi ćemo se iz ovog izvući, ali je pitanje šta ćemo dalje da radimo“, rekao je za N1 novinar iz Švedske Jovan Radomir.

Kako kaže, Šveđani slušaju preporuke nadležnih, ali dodaje da „žive i opušteno“. Detaljnije u odvojenoj vesti.

Prema poslednjim podacima, u Švedskoj je potvrđeno 6.830 slučajeva zaraze koronavirusom, uz ukupno 401 smrtni slučaj.

11:52

U Rusiji 6.000 registrovanih slučajeva zaraze

Broj zaraženih koronavirusom u Rusiji premašio je 6.000, nakon najvećeg dnevnog porasta novoobolelih od početka epidemije.

Operativni štab ruske vlade, koji se bavi epidemijom, saopštio je da su u protekla 24 sata registrovana 954 slučaja, što ukupno iznosi 6.343, u Moskvi je ukupno 4.484 zaraženih.

11:47

Pomoć iz Mađarske

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Mađarska poslala 200.000 maski i 10.000 zaštitnih odela, kao pomoć zdravstvenom sistemu Srbije u borbi protiv pandemije koronavirusa.

„Oprema je stigla u Srbiju i znači nam mnogo, u svakom smislu“, navela je Joksimović u pisanoj izjavi.

11:41

Izbori u vreme pandemije: Poljska vlada podeljena oko glasanja poštom

Poljska vlada je podeljena oko toga da li će u maju biti održani predsednički izbori tako što bi građani poštom slali glasove zbog pandemije koronavirusa.

Očekuje se da će parlament danas glasati o predlogu lidera vladajuće stranke Jaroslava Kačinjskog da izbori budu održani 10. maja putem glasanja poštom, ali jedna frakcija u vladajućoj koaliciji protivi se takvom načinu glasanja i traži održavanje izbora posle epidemije.

11:39

Episkop SPC služio onlajn litiju

Episkop SPC budimljansko-nikšićki Joanikije poručio je na internet litiji iz manastira Đurđevi stupovi kod Berana, da će nakon što prođe opasnost od koronavirusa, litije zbog Zakona o slobodi veroispovesti biti nastavljene, ako se ne postigne dogovor sa Vladom.

11:21

Rusi u maju započinju testiranje vakcine

Rusija će započeti predklinička ispitivanja dva prototipa vakcine protiv koronavirusa 11. maja, saopštili su zvaničnici.

Predklinička testiranja trajaće do 22. juna, a klinička će početi 29. juna.

11:20

Novi onlajn program pozorišta „Duško Radović“

Malo pozorište „Duško Radović“ pokrenulo je na svom Instagram profilu program pod nazivom „Malo putovanje kroz istoriju umetnosti“, prenosi Beoinfo.

11:14

Imunolog: Bolje i policijski čas, nego da ljudi umiru masovnije

„Odluka o zabrani kretanja 24 sata je odluka struke i koja god bila – struka će stati iza nje, jer će biti doneta na osnovu znanja da li je potrebna ili nije. Sigurno ta mera ima smisla ako je to način da možemo da obezbedimo ono što je cilj – da prekinemo kontakte, osim najnužnijih. Ako ne možemo drugačije, bolje i policijski čas, nego da ljudi umiru masovnije, pa makar ušli u istoriju kao najveće autokrate“, rekao je dr Srđa Janković, imunolog Dečije univerzitetske klinike u Tiršovoj.

Detaljnije u odvojenoj vesti.

10:54

Vučić razgovarao sa Taninom o situaciji na Kosovu

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je Beograd odlučan da pomogne Srbima na Kosovu i Metohiji u suzbijanju epidemije koronavirusa i izrazio „spremnost na punu saradnju sa Albancima i zajednički rad sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini u borbi sa epidemijom“.

Kako je saopšteno iz predsedništva, Vučić je u telefonskom razgovoru sa šefom Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK) Zahirom Taninom izrazio zabrinutost zbog širenja infekcije na Kosovu i Metohiji.

10:52

Boris Džonson na testiranjima, ali nastavlja da vodi vladu

Britanski premijer Boris Džonson koji je u bolnici na testiranjima zbog koronavirusa, nastavlja da vodi vladu, izjavio je ministar za zajednice Robert Dženrik.

„Danas je u bolnici na testovima, ali on će i dalje biti obaveštavan i voditi vladu“, izjavio je za BBC Dženrik.

10:44

Na Institutu „Dedinje“ zaraženo 67 zdravstvenih radnika

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ Milovan Bojić kazao je da je na tom institutu zaraženo 67 zdravstvenih radnika i naveo da su se zarazili od pacijenata koji nisu imali simptome koronavirusa. Detaljnije u odvojenoj vesti.

10:25

Pokrajinski ombudsman: Potrebna veća ulaganja u zdravstvene sisteme

Pokrajinski zaštitnik građana Zoran Pavlović ocenio je da je pandemija koronavirusa učinila očiglednom potrebu za većim ulaganjem u sisteme zdravstvene zaštite širom sveta i pružanjem podrške i dužnog poštovanja zdravstvenim radnicima i osoblju zdravstvenih ustanova.

10:24

U BiH 650 registrovanih sa koronavirusom, dve osobe preminule

Prema zvaničnim podacima, u Bosni i Hercegovini dosad je prijavljeno više od 650 slučajeva zaraze koronavirusom, a u poslednja 24 sata preminule su još dve osobe ženskog pola.

10:21

U Crnoj Gori 223 potvrđena slučaja

U Crnoj Gori potvrđeno je devet novih slučajeva koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje, tako da se broj obolelih povećao na 223. Svi novooboleli su iz Podgorice.

10:10

Poverenik: Podaci o ličnosti zaraženih ne smeju biti javni

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović kazao je da podaci o ličnosti pacijenata zaraženih koronavirusom ne smeju biti javni.

Marinović je za televiziju Prva rekao da podatke o zdravstvenom stanju treba objavljivati, kao i broj zaraženih i broj smrtnih slučajeva, ali je dodao da se mora voditi računa o čuvanju privatnosti.

9:57

Bogavac: Malo od izveštaja o efektima mera

Dramaturškinja i direktorka Šabačkog pozorišta Milena Bogavac izjavila je u Novom danu da joj se čini da malo dobijamo izveštaj o tome da li preduzete mere daju efekta.

„Neprekidno se na nas viče, čini mi se da država prednjači u onome što se zove širenje panike“, navela je. Celo gostovanje pogledajte u odvojenoj vesti.

9:56

Bolnica u Ćupriji će raditi, pojedina odeljenja biće zatvorena

Pomoravska opština Ćuprija jedna je od nekolicine žarišta epidemije koronavirusa u Srbiji jer je broj obolelih nesrazmerno velik u odnosu na broj građana. Među 28.000 žitelja su 72 zaražena na kovid 19, a od tog broja je 40 zdravstvenih radnika.

Sa druge strane, komandant štaba za vanredne situacije u Ćupriji Ninoslav Erić, tvrdi da je situacija teška, ali ne i bezizlazna. „Nema zatvaranja Opšte bolnice. Zatvaraju se samo pojedina odeljenja“, rekao je. Detaljnije u odvojenoj vesti.

9:29

Dr Trkulja: Imamo razloga za optimizam

„Imamo razloge za optimizam da će period do vakcine biti kraći, jer je neverovatan nivo deljenja informacija u stručnom svetu, možemo da budemo optimisti da će u prvoj polovini naredne godine biti registrovana prva vakcina“, smatra dr Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova Inovia. Detaljnije u odvojenoj vesti.

9:17

Poruke o ozbiljnosti situacije mogu se videti na sve strane, a jedna simpatična stiže iz Kanzasa.

maska, maskota, kanzas
Izvor: Tanjug/ Travis Heying/The Wichita Eagle via AP

9:15

Pad novoobolelih u Nemačkoj

Broj obolelih od koronavirusa u Nemačkoj u protekla 24 časa porastao je za 3.677 na 95.391 i to je četvrti dan zaredom da je zabeležen pad novih obolelih na dnevnom nivou, saopšteno je iz Instituta „Robert Koh“.

9:14

Peticiju kojom se traži jednostavnije prepisivanje leka hlorokin, pokrenutu u petak, do nedelje uveče je potpisalo više od 200.000 Francuza.

9:13

Stefanović: Između 600 i 700 kršenja mera od subote, 31 policajac zaražen, jedan preminuo

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je tokom vikenda između 600 i 700 osoba širom Srbije kažnjeno zbog kršenja produženog policijskog časa.

Dodao je koronavirusom inficiran 31 pripadnik MUP-a, da je jedan preminuo od posledica infekcije, a da je oko 900 pripadnika tog resora u izolaciji.

8:28

U SAD umrlo još 1200 osoba

U SAD je u poslednja 24 sata više od 1.200 osoba umrlo od koronavirusa, saopštio je Univerzitet Džons Hopkins.

Prema podacima ovog Univerziteta, od koronavirusa u SAD je do sada ukupno umrlo 9.647 ljudi.

8:26

Đorđević tvrdi da neće biti povećanja nezaposlenosti u naredim danima

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević ocenio je da u narednim danima neće doći do znatnog povećanja broja nezaposlenih na tržištu rada.

„Imajući u vidu mere koje je Vlada predstavila za pomoć privrednicima, a u cilju očuvanja radnih mesta, mislim da do takvog scenarija neće doći“, rekao je Đorđević za Večernje novosti. Detaljnije u odvojenoj vesti.

8:19

Gutereš: Poslednjih nedelja zastrašujući globalni rast nasilja u porodici

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je, povodom društvenih i ekonomskih posledica pandemije virusa korona, saopštio da je proteklih nedelja zabeležen „zastrašujući globalni rast nasilja u porodici“, javlja AP.

„Mnogim ženama i devojkama strah najviše preti tamo gde bi trebalo da budu najbezbednije – u sopstvenim domovima. Zato apelujem za mir kod kuće u celom svetu“, poručio je Gutereš.

8:18

Novi slučajevi zaraze u Kini

Kineske vlasti su saopštile da su utvrdile 39 novih slučajeva zaraženih virusomkorona, od kojih je 38 vezano za osobe koje su doputovale iz inostranstva.

Navedeno je da je umrla još jedna osoba inficirana virusom korona, čime je broj izgubljenih života u Kini porastao na 3.331.Vest preuzeta sa portala „N1 Info“