KORONA U Srbiji još sedmoro umrlo i 284 obolelo

0
83

U poslednja 24 sata u Srbiji je umrlo sedmoro ljudi od posledica zaraženosti virusom korona, 5 muškaraca i dve žene, a novozaraženo je 284, najviše od 6.marta, od ukupno 959 testiranih, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Palati Srbije, uz zaključak da su to slučajevi inficirani pre 4 do 5 dana i da je reč u uzlaznoj krivulji koja se najavljivala za početak pete nedelje.

Od početka epidemije obolelo je 1.906 građana od COVID19, od kojih je 1082 hospitalizovano dok se 88 pacijenata nalazi na beogradskom sajmu. Na respiratorima je 98 pacijenata. Ukupno je testirano 7.360 osoba.

„Jasno se vidi u petoj nedelji, nakon umerenog predaha, nalazimo se u uzletu i ubrzanom preletu epidemije, koju jesmo očekivali. Jedini izlaz je da smanjimo kontakte, jer druge izlaze nemamo“, kazao je epidemiolog Predrag Kon.

On je naglasio da primarne zdravstvene ustanove već preuzimaju deo posla tako što se pacijenti pregledavaju u epidemiiloškim ambulantama, a reč je o lakšim slučajevima.

Darja Kisić Tepavčević je naglasila da u Srbiji već ima kapaciteta za 1000 testova dnevno, trenutno možda i više. „Nadam se da nećemo morati da koristimo sve svoje kapacitete“, kazala je.

Novinare je zanimalo zašto se odustalo od takozvanog masovnog testiranja, uz konstataciju da je Srbija zemlja u okruženju u kojoj se brojčano vrše najmanje testiranja.

Kon je odgovorio da nema trenutno potrebe za masovnim testiranjima.

„Masovni test u opštoj populaciji ima smisla kada prođe epidemija, na leto. Jedino takvim testom otkrićemo istinu za budućnost“, istakao je.

„Vreme je, kazao je, da izguramo još dve naredne nedelje, a za ostalo ćemo da vidimo. Promenićemo se mi posle ovoga, taj strah od Covida će ostati“, dodao je Kon, rekavši da će se pratiti ponašanje virusa na južnoj hemisveri.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“