EPS: Građanima se neće isključivati struja i neće biti zateznih kamata

0
64

03. april 2020. 13:53
Korona virus
Pirot Plus Online

Elektoroprivreda Srbije (EPS) u cilju smanjenja kontakata zamolila je građane koji žive u kućama da sami očitaju brojila, prenosi portal Espreso.rs
Predsednik nadzornog odbora EPS-a Branko Kovačević rekao je da će sva brojila biti očitana, ali da građani neće biti isključeni tokom vanrednog stanja ako ne plaćaju račune.
Dodao je da građani, ukoliko to do sada nisu uradili, mogu da očitaju brojila pa da telefonom obaveste nadležne, ako nisu u mogućnosti elektronskim putem.
„Zbog vanrendog stanja mogu da ne plate račune, ali će potrošnja da se evidentira i kada se završi vanredno stanje dug će se plaćati na odloženo ili na rate“, rekao je Kovačević.
Za vreme vanrednog stanja EPS neće računati kamatu bilo kome ko je kasnio sa plaćanjem u ovom periodu vanrednog stanja, ali da neće ni dozvoliti pokušaje zloupotrebe, kažu u EPS-u.

……………………………………
S druge strane, portal Danas prenosi da je Centar za zaštitu potrošača Forum uputio otvoreno pismo predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić u kojem apeluje da se svim građanima kojima je obustavljeno snabdevanje električnom energijom odobri privremeno priključenje koje će trajati do okončanja vanrednog stanja.
Pre svega, moramo se složiti da građani koji žive bez električne energije, a posebno u vreme vanrednog stanja, spadaju u grupu ugroženih potrošača. A na teritoriji Nišavskog upravnog okruga, nekoliko hiljada domaćinstava već nekoliko godina živi bez električne energije. Razlozi za obustavu snabdevanja električnom energijom su različiti i uglavnom nezakoniti, zbog čega smo protiv EPS-a i pokrenuli više sudskih postupaka, koji su u toku, a već su donete prvostpene presude ulavnom u korist potrošača- navodi se u otvorenom pismu premijerki.
Forum, čije je sedište inače u Nišu, u njemu apeluje i da se po okončanju vanrednog stanja pokrenu pojedinačni zakonom propisani postupci u kojima će se na osnovu zakona razrešiti ovakva situacija. Ovo udruženje potrošača je „spremno da sudeluje u ovim postupcima i da pun doprinos u pravednom razrešenju problema ovih potrošača“.

Vest preuzeta sa portala „Plus Online“