Slavica Đukić Dejanović: Volela bih da nam poraste natalitet dok smo u samoizolaciji

0
70

Prolaze dani u izolaciji. Iako su se neki odavno, i pre nego što je proglašena pandemija koronavirusa, navikli na život “u četiri zida”, neki drugi se možda čak i po prvi put suočavaju sa tim novim načinom života.

Brojni saveti i preporuke ovih dana su se delili na temu kako da što bolje podnesemo vreme kod kuće i kako da se prilagodimo novonastalim okolnostima.

“Na neke to deluje fobično, mogu se osećati u izvesnom smislu zarobljeno. Ali da bismo imali život u kojem ćemo ponovo imati socijalnu komunikaciju, moramo prvo da ga sačuvamo. Ta ljubav i nagon prema životu moraju da prevladaju”, rekla je Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i neuropsihijatar za Kurir.

Prema nekim istraživanjima iz Kine, izolacija kojoj je bilo izloženo tamošnje stanovništvo, dovelo je brojnih razvoda i raskida emotivnih veza. Iako se sada pojedini bračni ili emotivni partneri susreću sa činjenicom da najveći deo dana ili gotovo ceo dan provode zajedno, pa i drugačije reaguju, Slavica Đukić Dejanović kaže da su u toj situaciji neophodne dve stvari – tolerancija i kontrola impulsivnosti i sopstvenog osećaja neugodnosti.

“Često se dešava da partneri koji su godinama u zajednici provode malo vremena zajedno preko dana, pa duži zajednički boravak može otvoriti pitanja za koje nije bilo vremena. Sposobnost tolerancije ljudi u izolaciji je manja jer nemaju zadovoljene uobičajene radne, emotivne i druge potrebe. Impulsivnost i loša kontrola sopstvenog osećaja neugodnosti mogu isprovocirati neke akumulirane probleme”, kaže ona.

Ipak, dodaje, neće je ni čuditi da broj novorođenih beba bude i nešto veći.

“U ovakvim okolnostima ima više i ljubavi i mržnje. Volela bih da nam poraste natalitet. Ali ne da u tom segmentu ličimo na Kineze, već u pogledu discipline suzbijanja epidemije”, kaže Slavica Đukić Dejanović.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“