Brnabić: Povlačimo danas odluku o informisanju na molbu predsednika Aleksandra Vučića

0
67

Mi ćemo danas na sednici Vlade povući odluku o informisanju u vreme vanrednog stanja, na izričitu, direktnu molbu predsednika srbije Aleksandra Vučića. Dakle, mi ćemo povući ovu Uredbu zato što je Srbija uradila sve da građani budu tačno i pravovremeno informisani, da nijednu jedinu informaciju ne sakrijemo od javnosti, izjavila je jutros premijerka Srbije Ana Brnabić.

Gostujući u Jutranjem dnevniku RTS-a, premijerka je objasnila da je poneta donošenja ove odluke bila da do građana stižu potune, tačne i proverene informacija, da nemamo lažne vesti koje dolaze od lokalnih Kriznih štabova, gradonačelnika i od, kako je naglasila, ko zna koga na lokalu.

„Mi smo želeli da zaštitimo zdravstvene radnike i porodice, zato što u uslovima vanrednog stanja, kada imamo realno ratno stanje važno je da i ja kao odgovorna osoba, kao predsednica Vlade i kao neko ko vodi taj Krizni štab, pokušam da zaštitim makar porodice, zato što će neko trčati da kaže medijima nešto da bi bio lokalna zvezda na pet minuta“, izjavila je premijerka Srbije.

“Ta Uredba je bila zadužena samo za to da se informacije daju od Kriznog štaba, uglavnom te informacije i ne dajem ja, daju eksperti, stučnjaci, lekari, epidemiolozi zato što znaju o čemu pričaju”, istakla je premijerka.

Brnabićeva je rekla da je Srbija uradila najviše u Evropi, ako ne i od svih zemalja u svetu, da građani dobijaju tačne, pravovremene informacije i da ih dobijaju svaki dan.

“Da se to ne bi dovodilo u pitanje, iako ja verujem da ova odluka štiti porodice, zdravstvene radnike i građane od lažnih vesti i neproverenih informacija , da se ne bi bacala senka na sve ono što smo do sada uradili mukotrpnim trudom, predsednik je zamolio da ovo povučemo, tako da će Vlada Republike Srbije danas pre zasedanja Kriznog štaba povući ovu Uredbu”, najavila je premijerka.

Kako je objasnila, povlačenjem ove odluke moraće mnogo više vremena da se provodi u borbi sa lažnim vestima koje svakodnevno vidimo, navodeći primer najave da se uvođenja dvadesetčetvoročasovne zabrana kretanja i vesti da su aktivisti SNS-a naplaćivali 1000 dinara da odnesu pomoć.

“Takođe smo imali i vest da klinički centri nemaju zaštitnu opremu, nego dobro mi ćemo se baviti više lažnim informacijama, tako je kako je, ali ćemo tako raditi da ne bi bacilli senku na sve što smo do sada uradili”, kazala je Ana Brnabić.

Vest preuzeta sa portala „JuGmedia“